Kovacs_Akos_a_A_nagy_szepseg

Csapó négy: Kovács Ákos és A nagy szépség

Kovács Ákos volt Lévai Balázs házigazda vendége „Az én filmem” negyedik estéjén, amelyen a Kossuth-díjas dalszerző, zeneszerző kedvenc filmjét, A nagy szépséget hozta el a MOM Kulturális Központba. A nyári szünet után, szeptemberben a közkedvelt kulturális programsorozatnak köszönhetően Pokorni Zoltán polgármestert ismerhetjük meg új szerepben.

Kovács Ákos filmrendező szeretne lenni. Igen, még mindig. Kossuth-díjas dalszerzőként, zeneszerzőként is. Tartott már joghallgatóknak filmkurzust, de elmondása szerint nem aratott akkora sikert, mint a koncertjein. Jane Campion Zongoralecke című cannes-i nagydíjas alkotását mutatta be, majd a vetítés végén megkérdezte az egyetemistáktól, hogy miről szólt a film.
„Soha nem felejtem el, csak néztek rám. Az egyik srác azt mondta: én felhőket láttam a képen. Akkor jöttem rá, hogy nem mindenkinek jelenti ugyanazt a film” – mondta a zenész, aki az egyik gyerekkori élményét is elmesélte Lévai Balázs házigazdának.
Tízéves korában az esti filmet akkor nézhette meg, amikor a nála négy évvel fiatalabb öccse elaludt. Az édesapjával volt egy jelrendszere: egy madzagot húzott az ágyához, amit megrántott, hogy mehet-e. A visszahúzás igent jelentett. Az egyik ilyen alkalommal történt, hogy a Psychót adták a televízióban; a szülei sem sejtették, mit takar valójában a cím. „Egy helyből, mindenféle bemelegítés és előkészítés nélkül, mintegy három és fél métert ugrottam a Teleki tér 10. hatodik emelet kettő szám alatti bérleményben. Azóta sem merem megnézni” – emlékezett vissza az egyik jelenetre Kovács Ákos, aki „Az én filmem” negyedik estéjére egyik kedvencét, Paolo Sorrentino Oscar-díjjal is elismert alkotását, A nagy szépséget hozta el a MOM Kulturális Központba.
A történet főhőse, Jep Gambardella (Toni Servillo) negyven évvel ezelőtt írt egy könyvet, amivel akkora sikert aratott, hogy azóta is abból él. A római felső tízezer társaságának a része: féktelen bulik, nők és a többi. Jep 65 évesen döbben rá, hogy mindennek semmi értelme.
A nagy szépség, ahogy Kovács Ákos fogalmazott, nem egy „Spiderman-sztori”, a főhős nem lő ki hálót, a nőt nem rabolják el, és még megbosszulni való gaztett sincs a történetben. „Ez egy olyan mű, ami nem a szokásos élményeket tartalmazza. Epizódok láncolata, nincs benne linearitás. Olyan, mintha Fellini kikelt volna a sírból, és megcsinálta volna a filmet” – tette hozzá.
Az én filmem programsorozat következő estéjén, szeptemberben Pokorni Zoltán polgármestert ismerhetjük meg új szerepben. A nyári szünet alatt sem áll le a vetítőgép: a MOM Mozikert ismét kellemes, nyár esti szórakozásra invitálja a filmszerető hegyvidékieket.

Boussebaa Mimi