Duborgo_es_andalito_rockabilly

Dübörgő és andalító rockabilly

Gyaníthatóan fergeteges bulival zárul az idei Hegyvidéki Napok. A Mystery Gang-koncerten június 15-én 19.30-tól talán még azoknak a lába is az ütemet dobolja majd, akik ezt ma még csak nem is sejtik. A pörgős rock and rollt, rockabillyt játszó trió bulija méltó befejezése lesz a három nap gazdag programjának.

A Mystery Gang 1998-ban alakult, a kezdeti egy-két évben olyan példaképek szerzeményeit játszotta, mint Carl Perkins, Johnny Cash vagy Buddy Holly. Műsoraik ma már Egri Péter énekes-gitáros szövegeire és dalaira épülnek.
Első három albumuk külföldi kiadó gondozásában jelent meg. Nemzetközi és hazai sikereik után, 2012-ben elérkezettnek látták az időt első magyar nyelvű kiadványuk, a Megőrülök érted című lemez megjelentetéséhez. Megalakulásuk óta itthon és külföldön több mint ezerötszáz koncertet adtak, köztük olyan jelentőseket is, mint például 2009 januárjában a Művészetek Palotája színpadán bemutatott Privát Buddy Holly Story. 2010-ben sikerrel szerepeltek a többi között Londonban, New Yorkban, Milánóban és Párizsban is.

Akik nem ismerik az együttes repertoárját, azok számára mi lenne a legfontosabb néhány mondat, amivel a zenekart jellemezné? – kérdeztük Egri Pétert.

– Stílusunkat a huszadik századi popkultúra bölcsőjéből merítjük, jazzből, bluesból, vad rock and rollból. Ezeket a műfajokat gyúrjuk újjá a huszonegyedik században, így születik az a nagyon időtálló és értékálló dolog, amiben mindenki talál ismerős kapcsolódási pontot.

Mennyire rétegzene ma Magyarországon a muzsikájuk?

– Kezdettől fogva mindenkihez szólunk, sosem éreztük a rétegműfaj hátrányait. Mi ennek a zenének és kultúrkörnek nemzetközi szinten is a zászlóvivői vagyunk.

Kik alkotják a közönségüket?

– Mindenki. Érdekes, hogy az egészen kis gyerekek és az idősebbek, a nyugdíjas korosztály mellett a vagány fiatalok és családok kedvelt zenekara is vagyunk. Sokat játszunk családi rendezvényeken, ahol gyerekzenekarok mellett nagy sikerrel szerepelünk. Mi igazi humanisták vagyunk, nagyon szeretjük az embereket, gyerekeket, felnőtteket, időseket egyaránt, és ott vannak az egyetemisták, főiskolások is, akik már évek óta a közönség magját alkotják.

Milyen műsort láthatunk a Hegyvidéki Napokon? Várhatók-e olyan közismert dallamok, amelyek bizton a színpadhoz csalogatják a rendezvény látogatóit?

– Hú, extra műsorral készülünk! Benne lesznek a legsikeresebb angol nyelvű dalaink, amelyek révén az Egyesült Államokban bekerültünk a Rock-a-billy Hall of Fame-be – mint a Woodoo Doll, Gang Up!, Rockabilly Star. Emellett eljátsszuk az áprilisban megjelent Hello, Hello! című lemezünk magyar nyelvű, a közönség által nagyon szeretett számait. A Megőrülök érted, az eurovíziós verseny hazai műsorában megismert és a nézők által továbbjuttatott Játssz még, jazzgitár! mellett felcsendülnek a Mystery Gang legjobb lírái, mint a Végtelen nyár, a Kínzó vágy vagy az Utolsó blues. Sőt, a Magyar Kultúra Napjára írott legújabb szerzeményünk is hallható lesz. Azért a dalok nagy része a Mystery Gang jól ismert szórakoztató, táncos repertoárjából származik.

Mennyire ismerik a hegyvidéki közönséget?

– Én is hegyvidéki vagyok, az első és a tizenkettedik kerület határán élek, úgyhogy a barátaimnak, ismerőseimnek, mondhatni, a szomszédjaimnak játszok majd.

Mire készülnek mostanában?

– Szeptemberben, a közmédia napján az MTVA által rendezett MR2 Szimfonik koncerten veszünk részt a Millenárison, ahol a Mystery Gang dögös rockabilly zenéjét a Magyar Rádió szimfonikus zenekara egészíti ki. Ez szakmai életünk egyik legkiemelkedőbb pontja. Emellett nagyon készülünk egy francia fesztiválra, ahol az angol nyelvű műsorunkkal Magyarországot és Közép-Európát képviseljük. Egész nyáron folyamatosan koncertezünk, ott leszünk mindenhol. Sokat utazunk, de mindig nagyon jó hazajönni ide, Budára.