Egy_ev_alatt_ujjaszuletett_a_MOM_Sport1

Egy év alatt újjászületett a MOM Sport

Bő egy évvel ezelőtt vette át a Hegyvidéki Önkormányzat a MOM Sport üzemeltetését. A létesítmény ez idő alatt kívül-belül megújult, az utóbbi hetekben is számos fejlesztés történt. Ezeket Pokorni Zoltán polgármester és Váczi János alpolgármester közösen tekintette meg, lapunk pedig elkísérte őket.

„Amikor átadtuk a csarnokot, nagyon büszkék voltunk rá; azt követően az építészkamara is itt, ebben az épületben tartotta meg az éves kongresszusát” – elevenítette fel a hat esztendővel ezelőtt elkészült Csörsz utcai sportlétesítmény működésének biztató kezdeteit Pokorni Zoltán a MOM Sportban tett látogatása alkalmával. A polgármester szerint a gondok azután kezdődtek, hogy az üzemeltető cég, amelyet pályázaton választott ki az önkormányzat, egyre inkább elhanyagolta a szükséges karbantartási munkákat.
„Ahol elmarad a karbantartás, ott kezdődik a Balkán” – idézte egy ismerőse mondását Pokorni Zoltán. Hozzáfűzte, hogy ha nem takarítják a medencét, nem pótolják az öltöző letört csapját, vagy nem javítják meg a szauna rosszul záródó ajtaját, nem csoda, hogy a „lassú romlás üti fel a fejét”. A helyzet végül odáig fajult, hogy az önkormányzat és az üzemeltető cég útjai elváltak.
A polgármester elmondta: újra kellett gondolni az eddigi működtetést, és nagyon szigorú gazdasági szemlélettel kidolgozni egy új üzemeltetési stratégiát, amivel a kerülethez illő színvonalú, széles körű szolgáltatást nyújtó intézmény jön létre, amelyik eltartja magát. Az üzemeltetésre létrehozott önkormányzati tulajdonú társaság vezetésével Buranits Ildikót bízták meg. „Az önfenntartó működést az év második felében sikerült is megvalósítani, hiszen a februári költségvetés során az önkormányzatnak már nem kellett pénzt biztosítania az üzemeltetésre” – szólt Pokorni Zoltán a kedvező fejleményről. Egy_ev_alatt_ujjaszuletett_a_MOM_Sport2Piaci alapon

„Rendkívül nehéz rentábilisan fenntartani, üzemeltetni egy ilyen létesítményt, a piaci ismeretek, a szakértelem hiánya rövid idő alatt akár százmilliós veszteséget is előidézhet” – fogalmazott Váczi János alpolgármester, aki szerint rossz példa bőven akad. Ilyen volt annak idején a pécsi Expo-csarnok, ahol az üzemeltető több százmillió forintos veszteséget okozott a városnak, de több más sportcsarnok is említhető.
„Ezzel szemben – folytatta Váczi János – a Hegyvidéki Önkormányzat egy év alatt önfenntartóvá tudta tenni a korábban a Sportmax üzemeltetésében vegetáló létesítményt; mindehhez persze nagy odafigyelés, rengeteg munka, megfelelő szakmai háttér kellett.” Az alpolgármester hangsúlyozta: a csarnokot üzemeltető cég jelenlegi, üzleti szférából érkező vezetése piaci alapon működteti a sportközpontot, szem előtt tartva az önkormányzat elvárásait, miszerint a kerületben élő adófizető polgárok pénzét ne kelljen a létesítmény fenntartására fordítani.
„Nagyon sok a vendég, tavaly az átvételt követő tíz hónapban több mint kétszázötvenezren keresték fel a MOM Sportot” – mondta Váczi János. Az alpolgármester úgy látja, rengeteg minden változott az elmúlt bő egy év során. Kiemelte, hogy új, színvonalas szolgáltatásokat kínáló bérlők jelentek meg, továbbá sokkal tisztább, rendezettebb a létesítmény. „Látszik, hogy van gazdája a csarnoknak, odafigyelnek rá, próbálnak a látogatók kedvében járni, igyekeznek számukra a lehető legjobb szolgáltatást nyújtani” – méltatta az új vezetés munkáját.
A további elképzelések kapcsán Váczi János hangsúlyozta: lenne létjogosultsága a MOM Sportban egy harmadik, külső medencének, meg is vizsgálják, hogy a cégek által felajánlható társaságiadó-kedvezményből jövőre lehetne-e forrást biztosítani erre a célra. A következő években a csarnok sportpadlójának cseréjét is el kellene végezni, hogy a hely továbbra is vonzó legyen a nívós sportesemények rendezői számára.

Családbarát fejlesztések

A karbantartás mellett elsősorban értéknövelő, valamint a vendégek még jobb kiszolgálását célzó beruházásokat akartak megvalósítani – mondta el a bejárás során Buranits Ildikó, az intézményt üzemeltető Hegyvidéki Sportcsarnok és Sportközpont Kft. vezetője.
Elkészült a fitneszrészleg légtechnikai rendszerének teljes átépítése. Az uszodatérben megújult az élményrészleg, még hatékonyabbá tették a környezetbarát és a klór mennyiségét jelentősen csökkentő UV-víztisztítót, továbbá felújították a rendkívül népszerű finn szaunát. Kicserélték a gőzszauna gépészeti rendszerét, és vízlágyítót szereltek be, ami megakadályozza a korábban folyamatosan gondot okozó vízkőlerakódást.
A legnagyobb változás az öltözőkben tapasztalható, a férfiak részét teljesen átépítették, és a női oldal rekonstrukciója is hamarosan befejeződik. A munkálatok során a régi belső falakat aquapanelre cserélték, a zuhanyzókat dupla vízzáró PVC-burkolattal látták el. Elkészültek a vadonatúj családi öltözők is – ezekre azért volt szükség, hogy a kisgyermekekkel érkezőknek adott esetben ne kelljen az ellenkező nemnek fenntartott helyiségben átöltöztetniük a kicsiket. Egy_ev_alatt_ujjaszuletett_a_MOM_Sport3

Új játszótér és Streetgym

Nagyszabású fejlesztések történtek a MOM Sport kertjében, ahol a kerítés áthelyezésével mintegy száz négyzetméterrel megnövelték az ötven napozóággyal, székekkel és asztalokkal még kényelmesebbé tett strandot. Befejeződött a meglévő játszótér bővítése, a régi játékokat felújították, valamint további EU-kompatibilis játszóeszközöket helyeztek ki. A gyerekek még nagyobb biztonságát szem előtt tartva a játszótér területét ütéscsillapító gumilapokkal burkolták.
Május végére lezárult a Streetgym (a felnőtt játszótér) és a MOM Sport Kert kialakítása, míg a két épület közötti fogadórészen már láthatók az úgynevezett cartem lemezből készült új növényszigetek. Mindegyik közepén egy különleges lombozatú fa található, míg a közösségi pihenőpontnak szánt szigetek műfű borítást kaptak. A tervek szerint a fákat idővel kiültetik az intézmény kertjébe, a növényszigetekre pedig más fajú példányokat helyeznek el, így biztosítva a folyamatos megújulást és változatosságot. Egy_ev_alatt_ujjaszuletett_a_MOM_Sport4

Még nagyobb biztonság

Nyolc speciális, tűzre nyíló menekülőkapu beépítésével ezer fővel, 1400-ról 2400-ra nőtt a MOM Sport rendezvénycsarnokának befogadóképessége, míg a kamerarendszer üzembe helyezése még biztonságosabbá teszi az intézményt. Gondoltak a gyerekekre is, számukra az átépített recepció előtt játszósarkot alakítottak ki.
Az egész házban vezeték nélküli internet-hozzáférést (wifit) biztosítanak. Kis fogyasztású fényforrásokra cserélték a meglévő lámpákat, a korábbi balett-termet a jobb kihasználhatóság érdekében kibővítették és konferenciahelyiséggé alakították át, valamint új szellőzőgéppel, hang- és vetítéstechnikával látták el.
Váczi János alpolgármester a bejáráson külön kiemelte, hogy az elmúlt egy évben számos rangos sporteseményt sikerült a csarnokba csábítani. A Korfball Európa Kupa, a European Maximus Open kerekes székes rögbitorna és a Gerevich–Kovács–Kárpáti férfi kardvívó Grand Prix-selejtezői után ez év áprilisában a XI. IKF Kempo Világbajnokság és Világkupának is otthont adott a MOM Sport.

d.–m.

Itt minden olyan szép és jó”

Kakaóztunk, hintáztunk, a boltban ásványvizet öntöttünk egy minőségi kabátra, ücsörögtünk a büfében, és még a szoláriumstúdióban is eltöltöttünk néhány kellemes percet. Mentségünkre szóljon: mindezt csak azért tettük, hogy hiteles beszámolót írhassunk arról, milyen az élet a MOM Sportban.

*

A hegyvidéki sportcsarnokba már nem csak a mozgás kedvéért járnak a helyiek. Az újonnan nyílt üzleteknek, vendéglátóegységeknek köszönhetően az intézmény a kerület egyik legkedveltebb találkozóhelye lett. Eladók és vendégek meséltek nekünk arról, miért szeretik annyira a létesítményt.

Édes találkozások

Friss péksütemények, mennyei tejes italok, turmixok, gusztusos saláták és szendvicsek. Vétek lenne kihagyni a Csörsz utcai MOM Sport bejáratánál található, nemrégiben megnyílt Cserpes Tejivót. A különleges belsőépítészeti megoldásokat felvonultató, hangulatos üzlet azonnal belopta magát a hegyvidékiek szívébe.

A finom termékeket kínáló tejivó teraszán egy pohár habos kakaó társaságában találkoztunk Tündével, aki barátnőjével együtt edzés után tért be ide.

Mi a véleménye a Cserpes Tejivóról? – kérdeztük tőle.

– Már nagyon vártam a nyitást, azóta is ide járok. Voltam már itt a férjemmel és a gyerekemmel is. Az eladók udvariasak, a kínálat tökéletes.

Van kedvence?

– A túrós táska hihetetlenül jó! A tésztája a régi, házias ízeket idézi. A férjem a mangalicás szendvicsért van oda. Most sonkás molnárkát ettem, manapság nem mindenhol kap ilyet az ember. Ez egy régi, klasszikus étel. Ebből is látszik, hogy elmúltam tizennyolc...

Látom, sporttáska van önöknél. Edzeni voltak?

– Igen, ide járunk úszni, szaunázni, azután pedig rendszerint nassolunk egyet. Persze, teljesen nyugodtak vagyunk, elvégre ledolgoztuk a kalóriákat.Egy_ev_alatt_ujjaszuletett_a_MOM_Sport6 Bisztró és koktélbár

A büfé minden bizonnyal az egyik legforgalmasabb hely a MOM Sport épületében. Csonka Gábor üzletvezető egyebek közt azt is elárulta nekünk, hogy a vendéglátóegység étlapja rengeteg változáson ment keresztül, amióta átvette az üzemeltetést.
Míg korábban csak két-háromféle szendvics szerepelt a repertoárban, addig most nyolc közül választhatnak az éhes betérők, akiknek a frissen facsart narancslé a kedvenc italuk. Csonka Gábor elmondta, hogy hamarosan koktélbárt nyitnak a strandon, így a vendégek a víz mellett, napozás közben sziesztázhatnak egy finom ital társaságában
„Bisztró is nyílik, ahol szintén kaphatók majd alkoholtartalmú italok, a futball-világbajnokságot pedig kivetítőről lehet nézni. Lesz majd egy nyitó bulink, ahová mindenkit sok szeretettel várunk!” – tette hozzá az üzletvezető, akinek bőséges tapasztalata van abban, hogy mivel lehet kedveskedni a vendégeknek, hiszen a Balatonon üzemeltetett vendéglátóegységet.

Szolárium és ruhabolt

A barnulni vágyókat az újonnan nyílt Chocolate Brown Szolárium Stúdió várja, ahol egyszerre nyolc vendéget tudnak fogadni. „Öt fekvő- és három fullos gépünk van. Bennük digitálisan szabályozható az arcbarnító, a ventilátor és a klíma. Kétfajta aromaillat közül lehet választani, illetve barnulás közben test- és arcpermettel tehetjük kellemesebbé a szolizást” – magyarázta Hajnal Szimóna. „Az embereknek olyan minőséget kell nyújtani, amit elvárnak” – tette hozzá Hajnal Csaba, az üzlet tulajdonosa.
Kovács Katalin háromszoros olimpiai bajnok kajakozó a MOM Sportban nyitotta meg a The Ultimate Athlete's Store sportruházati boltot. Az üzletnek köszönhetően most már nemcsak online, hanem élőben is válogathatunk a prémium minőségű Under Armour-termékek közül. A külföldön és idehaza is közkedvelt amerikai márka elsősorban a sportolók igényeit elégíti ki, de a divatos és színes darabokat sokan már a hétköznapokon, az utcán is előszeretettel hordják.
Viktória, az üzlet munkatársa elmondta, mindegyik terméküknek van valamilyen technikai funkciója. „Kedvencünk ez a rózsaszín kabát” – mutatott a ruhadarabra az eladó, aki eközben a pult alól elővett egy üveg ásványvizet. Először azt gondoltuk, megszomjazott. Tévedtünk. „Most leöntöm a kabátot... Hiába borítom rá a vizet, lepereg róla, teljesen száraz marad” – mutatta be a divatos felső extra „tudását”, amit azonmód mi is teszteltünk. A ruhadarabnak három pozitívuma van: nem ázik el, nem izzadunk bele, és mosás után nem kell szárítóprogramra kapcsolnunk.Egy_ev_alatt_ujjaszuletett_a_MOM_Sport7

A gyerekek kedvence

Utunk a MOM Sport nemrégiben felújított játszóterén ért véget. Itt találkoztunk a tizenhárom éves Lilivel, aki éppen hintázott – mi is csatlakoztunk hozzá.

Gyakran jársz ide?

– Igen, edzés előtt és után is itt szoktam találkozni a lányokkal. Most éppen rájuk várok. Nagyon szeretem ezt a játszóteret, a hintát és a mászókát!

Mit sportolsz?

– Szinkronúszást tanulok. Már voltam versenyen is. Az osztálytársam anyukája tartja az edzéseket, úgyhogy ő a főnök.

Hogy tetszik a felújított MOM Sport?

– Nagyon jól érzem magam. Itt minden olyan szép és jó.Egy_ev_alatt_ujjaszuletett_a_MOM_Sport5

B. M.