A_Gesztenyes_kertben_kotnek_ki_a_vizirendorok

A Gesztenyés kertben kötnek ki a vízirendőrök

Kutyás és lovas, motoros és vízirendőrök egyaránt részt vesznek az idei közrendvédelmi nap programjain június 14-én 10.00–15.00 óráig a Gesztenyés kertben, ahová egy rendőrhajó is „kiköt”.

„A Dunát még nem tudtuk elterelni, de egy rendőrhajó már fel tud jönni a Hegyvidékre” – mondta tréfásan a kerületi rendőrkapitányság vezetője, amikor arról kérdeztük, hogyan kerülnek a vízirendőrök a Hegyvidéki Napokra. Hoffmann Kornél rendőr őrnagy természetesen komolyabb magyarázattal is szolgált: minden évben igyekeznek előrukkolni valami újdonsággal, és az idén úgy döntöttek, hogy a Dunai Vízirendészeti Rendőrkapitányságot hívják meg vendégként, amely néhány munkatársa mellett egy hajóját is elhozza a közrendvédelmi napra.
Az érdeklődők, ha kedvük tartja, rendőrmotorokra pattanhatnak, valamint megismerkedhetnek a lovas járőrökkel, akik amúgy a Normafánál is feltűnnek időről időre. Minden évben rendkívül sikeresek a kutyás bemutatók: ezúttal a tűzoltóság speciálisan kiképzett kutyáival a gyúlékony anyagok keresésének módszereit, míg a rendőrség egységével a különféle támadási-üldözési helyzeteket demonstrálják. A rendőrkapitány szerint izgalmasnak ígérkezik a harcművészeti bemutató is, aminek során a japán kardforgatás hagyományos technikáiból kifejlődő kendót ismerheti meg közelebbről a közönség.
Az előzetesen meghirdetett programtól eltérően a Zuglói Filharmonikusok helyett a Katasztrófavédelem Központi Zenekara lép majd fel műsorával. Előttük pedig azok az óvodások, iskolások állnak színpadra, akik díjakat kapnak a rendőrség rajzpályázatára beküldött alkotásaikért. Mint Hoffmann Kornél elmondta, a balesetmentes közlekedés témájában kiírt pályázatra sok rajz érkezett, ezek közül választja ki a zsűri a legkiválóbbakat.