Hagyomanyorzo_dal_es_tancfesztival

Hagyományőrző dal- és táncfesztivál

A Normafa Óvoda szervezte meg a tizedik Német Nemzetiségi Gyermekdalok és Gyermektáncok Fesztiválját, amelynek a fővédnöke Pokorni Zoltán polgármester volt. A MOM Kulturális Központban rendezett ünnepségen a német nemzetiségi óvodákba járó gyerekek német nyelvű dalokkal, mondókákkal és versekkel örvendeztették meg a közönséget és egymást.

A Normafa Óvoda kapta 2013-ban Pesterzsébeten a Német Nemzetiségi Gyermekdalok és Gyermektáncok Fesztiváljának vándortrófeáját, így a hegyvidéki intézmény szervezhette meg az idei, tizedik ünnepséget. „A cél az, hogy a gyerekek identitástudatát, a kétnyelvűséget erősítve átörökítsük a hagyományokat. Ezek a találkozások a közös öröm megéléséről szólnak” – mondta el a programról Purzsa Gáborné, a Normafa Óvoda vezetője.
A rendezvény résztvevői (mintegy 250 gyermek) Solymárról, Visegrádról, Csepelről, Pesterzsébetről és Zuglóból hozták el produkcióikat a MOM Kulturális Központba. Az óvodások német nyelven adtak elő vidám gyermekdalokat, körtáncokat és mondókákat.
„Az idősebbek moziban vagy televízióban láthatták a Hahó, Öcsi! című filmet, a még idősebbek pedig olvashatták Török Sándor Kököjszi és Bobojsza regényét, amiben a kisfiú megszületése előtt két törpe leszáll a földre – a tarsolyukban rengeteg énekkel, mondókával és verssel. Ezeket nagy munkával a kisgyereket váró család lakásának falaiba kaparják, a szőnyegekbe szövik, a parketta réseibe dugdossák, mindezt azért, hogy az érkező kisgyerek otthon érezze magát a lakásban és itt, a Földön” – mesélte a gyerekeknek az esemény fővédnöke, Pokorni Zoltán, aki úgy fogalmazott, büszke arra, hogy a Normafa Óvoda szervezte a fesztivált. „A mondókákat, énekeket, verseket az óvodákban tanuljuk meg, de sokkal messzebbről érkeznek – mondta. – Ezért is hallatlanul fontos az, amit a színpadon látunk, hallunk.”
Wolfart Jánosné, a Fővárosi Német Önkormányzat oktatási és kulturális bizottságának elnöke szerint a zene, a tánc és a német nyelv használatának az öröme a leglényegesebb. Magyarországon kétszáznyolcvan óvoda biztosít német nemzetiségi oktatást, ennek köszönhetően a gyerekek a nyelven túl a kultúrát is játékosan sajátíthatják el. Az elnök külön megdicsérte a Normafa Óvoda pedagógusainak példamutató és lelkiismeretes munkáját: „Úgy gondolom, ez egyben a helyi hagyományok folytatása is, hiszen Budapest németségének jelentős része élt a Svábhegyen.”
Fonti Krisztina alpolgármester is a találkozó jelentőségét hangsúlyozta: „Egyrészt a nemzetiségi hagyományok ápolása kulcsfontosságú terület a Normafa Óvodában, másrészt ez a rendezvény lehetőséget ad arra, hogy a gyerekek egymással is találkozzanak, és lássák, másoknak is fontos a hagyományok őrzése.”
A különleges ünnepségen az óvodások láthatóan nemcsak a saját szereplésüknek, de a többiekének is nagyon örültek. A Normafa Óvodába járó Kristóf elmondta nekünk, hogy még nem tud olyan jól németül, de szépnek találja a nyelvet, és reméli, egyszer ugyanúgy beszéli majd, ahogyan a magyart. „Nagyon tetszik, hogy németül adunk elő körjátékokat, dalokat és verseket. Jó volt találkozni más ovisokkal is” – tette hozzá.

B. M.