Hamarosan_megkezdodik_a_Nemetvolgyi_ut_felujitasa1

Hamarosan megkezdődik a Németvölgyi út felújítása

A következő hetekben újabb hegyvidéki közterületek újulnak meg. Megkezdődik a Fészek és a Zólyomi lépcső rekonstrukciója, valamint befejeződik a János-hegyi Erzsébet-kilátó előtti rész kerítésének átépítése. Folyamatban van a Németvölgyi út rossz állapotú szakaszának felújítását megelőző műszaki előkészítés, a javítási munkálatok várhatóan az iskolaszünet első napjaiban indulhatnak el.

A határidőket betartva zajlanak a kerületi járda- és lépcsőfelújítások, a közelmúltban megkezdett fejlesztések közül jelenleg is tart a Szépkilátás lépcső átfogó rekonstrukciója. A lépcsősort az alapokig visszabontották, majd az eredeti állapotnak megfelelően visszaépítették. A munka nagyobb részével már végeztek, a burkolatok és az újraöntött, korhű műkő oszlopok a helyükre kerültek, és a két lépcsőkar közötti járdaszakasz felújítása is jól halad. Pótolták a hiányzó betonfolyókát, ennek köszönhetően a jövőben a csapadékvíz nem folyik rá a lépcsőre.
Az összetöredezett járda újraaszfaltozása mellett – a nehezen mozgók, valamint a babakocsis anyukák legnagyobb örömére – akadálymentessé tették a járdát a Tusnádi köz Istenhegyi út és Tusnádi utca közötti szakaszán. A csiszolással és a vízzáró impregnáló réteg felhordásával egységes megjelenést kapnak a János-hegyi Erzsébet-kilátó előtti teret szegélyező kerítés felújított műkő oszlopai, és ugyanott kijavították, illetve pótolták a sérült korlátelemeket is.
Az Arató utcai járda az Arató köz és a Bazin utca között könnyen járható, sima kopóréteget kapott, míg a Vas Gereben lépcsőn kijavították a botlásveszélyes lépcsőfokokat, és kicserélték a megrongálódott kockaköveket. Szintén elhárították a Szanatórium utcai buszmegállóhoz vezető lépcső felületi hibáit.
A végéhez közeledik a Csaba lépcső alsó két lépcsőkarjának hibajavítása, ezzel a lépcső teljes hosszában megújul. Júniusban kezdődik a Fészek lépcső kockakő burkolatának felújítása és a Zólyomi lépcső rekonstrukciója. Az utóbbi magában foglalja a repedezett, kifagyott kövezet cseréjét, valamint a pihenők átépítését. A környéken élők kérését meghallgatva a Hegyvidéki Önkormányzat mintegy száz méter hosszú járdát építtet a Diana közben, a nagyszabású fejlesztés legkésőbb a hónap elején megkezdődik.Hamarosan_megkezdodik_a_Nemetvolgyi_ut_felujitasa2A következő időszak egyik legfontosabb beruházása a Németvölgyi út Bürök utca és temető-főbejárat közötti szakaszának teljes átépítése. Jelenleg is folyik a műszaki előkészítés és a közbeszerzési eljárás, a tervek szerint a burkolatbontással járó építkezés a vakáció első heteiben indul. Az útpálya rekonstrukcióján kívül a Bürök utca és a Jagelló út között kiépítik a hiányzó vízelvezetést, kialakítják a víznyelőket. Ezzel biztosítható, hogy a megújult útszakaszon már nem áll meg a korábban rengeteg bosszúságot okozó csapadékvíz, ami jelentősen növeli a közlekedés biztonságát.
Több helyen megsüllyedt és balesetveszélyessé vált a Jókai Mór iskola előtti, díszkővel burkolt tér, amit a mindig sokakat vonzó Svábhegyi Pünkösdi Búcsúra tekintettel soron kívül helyreállíttat az önkormányzat. A munkálatok részeként kijavítják a töredezett burkolatot a szobor környékén, valamint a fák gyökere miatt megrongálódott folyókát is. A felújított park védelmében a Költő utcai bejáratnál az illetéktelen autóbehajtást megakadályozó parkolásgátló oszlopokat helyeznek ki, továbbá pótolják a hiányzó pollereket.
Júniusban sem szünetel a kátyúzás: a következő hetekben a többi között a Zalai út és a György Aladár utca, a Sion lépcső előtti terület, a Patkó köz, a Tusnádi utca, valamint a Budakeszi úttól a Korányi kórház bejáratáig vezető Pihenő út burkolathibáit tüntetik el a szakemberek.

(-ály)