Hegyvidéki Napok – programok

JÚNIUS 13., PÉNTEK


X. Hopp-Parádé

10.00–19.00 Sirály sétány

10.00 Kölyök atlétikai program – bemutató verseny

13.00 Női távolugrás

15.00 Férfi távolugrás

17.00 Nemzetközi férfi rúdugrás

További információk: www.hopp-parade.hu


JÚNIUS 14., SZOMBAT


Közrendvédelmi nap

10.00–15.00 Gesztenyés kert

10.30 Tűzoltósági keresőkutyás bemutató

10.45 Rendőrségi kutyás bemutató

11.15 „Balesetmentes közlekedés gyerekszemmel” – rendőrségi rajzpályázat eredményhirdetése

11.45 A Katasztrófavédelem Központi Zenekara rendőrségi és katonai indulókat játszik

12.00 Kendóbemutató


Hegyvidéki Egészségnap

10.00–15.00 MOM Sport – csarnok

A Hegyvidéki Egészségnap orvosok, védőnők és más egészségügyi szakemberek, valamint egészségügyi szolgáltatók részvételével kínál a családok számára ingyenesen látogatható, hasznos programokat. Tanácsadással, szűrővizsgálatokkal, kiállításokkal, kóstolókkal kívánnak segítséget, mintát adni a hegyvidékieknek egészségük megőrzése és a betegségek megelőzése érdekében, az egészséges életmód kialakításához.


Sportprogramok

10.00–19.00 MOM Sport

Szabadtér

8.30–13.30 Duatlonverseny az Uniqa Team Újbuda SE szervezésében

10.00–15.00 Hegyvidék Kupa – utánpótlás vízilabdatorna

10.00–16.00 Utánpótlás labdarúgótorna

10.00–15.00 CrossFit verseny

F&M – nagyterem

9.00–9.45 Gerinctorna

10.00–10.45 TRX and more

11.00–11.45 Gerinctorna

14.00–14.30 Meridián torna

14.45–15.30 Funkcionális köredzés

15.45–16.15 Meridián torna

F&M – kisterem

10.00–10.45 Jóga

11.00–11.45 Pilates

14.30–15.15 Nagyitorna

15.30–16.15 Nagyitorna


Koncertek

Gesztenyés kert

10.00 Mesegyár zenekar

11.45 Fúvószenekar

15.30 Palio Buzuki együttes

17.00 Octovoice

18.30 Üzletembers

20.00 Marót Viki és a Nova Kultúr Zenekar


Családi programok

14.00 Langaléta Garabonciások vásári tréfái

Folyamatosan:

Kalandpark: a felfújható családi játszópark (óriáscsocsó, négyállomásos kalandpark) lehetővé teszi, hogy a szülők és gyermekeik együtt játszhassanak. „Mosolyorientált”, szakképzett animátorok segítik a vendégek önfeledt játékát.

NOÉ Állatotthon: a NOÉ Alapítvány önkéntesei az állatotthon védenceivel érkeznek. A NOÉ állatsimogatóban lesz apró vadmalac, nyuszi, kiscsibe és kiskacsa, bárány, kecske, kutya, sőt még egy róka is. Az alapítvány önkéntesei szívesen állnak mindenki rendelkezésére felvilágosító információkkal az állatokról, az állatok védelméről, a felelős állattartásról.


MOMlounge

10.00–22.00 Gesztenyés kert

A Gesztenyés kert közepén várja a látogatókat a MOMlounge. Amolyan ülős-lazulós zug, ahol jóleső árnyékban, könnyű záportól védetten lehet pihenni, beszélgetni, nézelődni.


Borbazár

10.00–23.00 Gesztenyés kert

Kóstolja meg hazai borvidékeink zamatos borait neves magyarországi pincészetek kínálatából! A Hegyvidéki Napok bormustrájában az idén is fehér-, vörös- és rozéborokat kóstolhatnak tizenegy borvidék pincészetétől. A kínálatot ebben az évben is a Bolyhos pálinkaműhely gyümölcspárlatai színesítik, az ínyenc borkedvelőknek a Delizia Gourmet üzlet kínálja a sajt- és sonkafalatkákat, a MOM Café pedig friss rétessel és pogácsával várja a vendégeket. A borok kóstolásához talpas poharat biztosítanak 200 forintos betétdíj ellenében az Információs pavilonban. A betétdíjat az ép pohár leadása, valamint a befizetett összegről szóló nyugta ellenében visszafizetik.
A pincészetek: Borbély Családi Pincészet – Badacsony; Ikon Pincészet – Balatonlelle; Monarchia Pincészet – Eger; Nyakas Pince – Etyek-Buda; Pannon Tokaj – Tolcsva; Pántlika Pincészet – Dörgicse; Planina Borház – Mohács; Pontica Pince – Mór; Sauska – Villány; Szent Gaál – Szekszárd; Tornai Pincészet – Somló.

A kürtöskalácsot most is a kerületi rendezvényekről már jól ismert székelyudvarhelyiek készítik.


JÚNIUS 15., VASÁRNAP


Barangoló Hegyvidék

Az idén is várják a sportolni vágyókat a Barangoló Hegyvidék túrán, melynek során városi és erdei ellenőrzőpontok érintésével ismerkedhetnek meg a kerület értékeivel. A barangolás kezdőpontja a Barabás Villa (Városmajor utca 44.). Nevezni reggel 8.00 és 9.00 óra között lehet. A célállomásnál (a budaszentlőrinci pálos kolostor romjai a Szépjuhásznénál) veszik át a barangolók pecsétgyűjtő füzetét, amivel a táv teljesítését igazolják. A célnál a túrázók egy helytörténeti kérdőívet tölthetnek ki. A játékban részt vevők könyveket nyerhetnek, a fődíj egy GPS-készülék.
A túra útvonala: Barabás-villa (zöld sáv), Kissvábhegy, Orbán-hegy, Széchenyi-hegy, Normafa, Szent Anna-kápolna (sárga kereszt), Virágvölgy vasútállomás, Erzsébet-térdeplő (kék kör), Erzsébet-kilátó (piros sáv), gyermekvasút Vadaspark időszaki megállója (piros sáv, sárga kereszt, sárga sáv), budaszentlőrinci pálos kolostor romjai (sárga sáv)
A részvételi díj 500 Ft/fő, kerületi lakosoknak ingyenes. (Régi típusú személyi igazolvány vagy lakcímkártya szükséges!) Az első száz indulót a célban meleg étellel várják. A távot sikeresen teljesítők kitűzőt és emléklapot kapnak.
További információk: Hegyvidéki Helytörténeti Gyűjtemény, 1126 Budapest, Beethoven utca 1/b. Telefon: 457-0501. E-mail: info@hegytortenet.hu. Internet: www.hegytortenet.hu.


Hegyvidéki főzőverseny – tészta a bográcsban

Ha Gesztenyés kert, bogrács, napsütés, tűzrakás, jó hangulat, ínyencfalatok és díjak, akkor főzőverseny! A hagyomány folytatódik – az idei kihívás: ínycsiklandó tésztás finomságok bográcsban. Az esemény sztárvendége és a zsűri elnöke: Buday Péter mesterszakács.


Koncertek

Gesztenyés kert

10.00 Makám

13.00 Weszely Ernő

14.00 Munkácsy Eszter Quartet

15.00 Tárkány Művek

16.30 Szabó Balázs Bandája

18.00 Cimbaliband

19.30 Mystery Gang

21.00 Répászky Miklós Dániel (bárzongorázás)


Családi programok

Gesztenyés kert

10.00–13.00 KRESZ – közlekedj okosan! A rendőrkapitányság közreműködésével lehetőség nyílik életkornak megfelelő KRESZ-tesztlapok kitöltésére, majd kerékpáros ügyességi feladat végrehajtására

11.00 Pokorni Zoltán polgármester köszöntője; a Hegyvidék – régen és most című fotópályázat, valamint a Tiszta udvar, rendes ház felhívás eredményhirdetése

11.30 NIA-bemutató

11.45 BAB Társulat: Jelenetek egy házasságból, avagy a három kívánság. A társulat különleges előadással kedveskedik kicsiknek-nagyoknak egyaránt. Játékukban a vásári mutatványos elemeket ötvözik bábos elemekkel, miközben élő zene szól. Az általuk használt óriási bábok a magyar népmesék ismert alakjait mintázzák, tanúi lehetünk izgalmas állati viadaloknak, a furfangos malac megvívja párharcát a farkassal, de láthatunk lovas magasugrási rekordkísérletet, és a medvetánc sem marad el

13.00–16.00 Szalonka Horgolók: horgolni kedvelő hölgyek hozzáláttak, hogy „ruhát készítsenek” a Gesztenyés kert fáinak… A Szalonka Horgolók várják az érdeklődőket sátrukban, ahol mindenki kedvére horgolhat – akár virágot a Gesztenyés kert fáinak ruháira, akár saját magának ajándéktárgyat

Folyamatosan:

Szabadpolc: könyvcserebere szabadon a Gesztenyés kertben. Vigye el régi, megunt, esetleg több példányban meglévő szépirodalmi, vagy ismeretterjesztő könyvét, és cserélje be a Szabadpolcon található könyvek bármelyikére! A könyvállomány folyamatosan cserélődik, újul. A becserélhető könyvek száma: maximum tíz darab. A szervezők kérik, hogy csak jó állapotban lévő könyveket vigyenek!

Kosaras körhinta: a Ládafia bábszínház körhintáján a gyermekek kosarakban ülve röppenhetnek.

Furfangos csodavilág: mókás fizika, ügyeskedő, régi játékok, furfangos feladványok, kísérletek show-ja konyhai eszközökből, ördögi lakatok, zsonglőrködő, legkisebbek szeglete.


Borbazár

10.00–23.00 Gesztenyés kert

Családi programok mindkét napon


Gesztenyés kert

Világ-Tér-Kép Közhasznú Egyesület: jól ismert játékok új kihívásokkal. Az egyesület fő célja a látássérültek életminőségének javítása és társadalmi beilleszkedésük elősegítése. A szemléletformáló játékok izgalmas szórakozást nyújtanak kicsiknek és nagyoknak egyaránt. A sportkedvelők paralimpiai totóval bővíthetik ismereteiket. A társasjátékoknál egyaránt szükség van a szerencsére, ügyességre, taktikára, hallásra és tapintásra.

Kirakodóvásár: elsősorban a hazai kézművesség természetes alapanyagú, egyedi portékái találhatók meg az esztétikus, egységes arculatú pavilonokban. A vásár évről évre bővülő kézműves és iparművészeti termékkínálat mellett kovácsbemutatóval várja a látogatókat.

Bébipark: a speciális, légvárral bővített bébiparkban rengeteg érdekesség várja a legkisebbeket.

Szórakoztató kémia: különböző látványos kémiai kísérletek. Sav-bázis és csapadékos kísérletek, durranós kísérletek, lángfestések, gázzal felfújt dolgok, nem-newtoni viselkedés, gázfejlesztéses/fejlődéses kísérletek. További programok: „professzorfotózás”, lombikpecázás, ismeretterjesztő plakátok és kvízek, kémikusos memóriakártya, bürettából önthető szörp ivása kémcsőből, szagról felismerés.

Recycling/ökokézműves-foglalkozás: egy kis fantáziával, kreativitással új játék, új használati vagy dizájntárgy készíthető hulladékanyagokból.

Arcfestés: az arcfestés öröm a gyerekeknek, hiszen végre belebújhatnak kedvencük bőrébe.

Csocsó: a rendezvény idejére felállított csocsóasztalokkal az információs pavilonban 100 forintos áron váltott tantuszokkal lehet játszani.


„Civil” kert

A Hegyvidéki Önkormányzat megbízásából a MOM Kulturális Központ által kiírt „Mutasd meg magad” elnevezésű pályázat eredményeként civilszervezetek mutatkozhatnak be a Hegyvidéki Napokon. A „Közigazgatási partnerségi kapcsolatok erősítése” című pályázat kapcsán a kerületben ténylegesen működő civilszervezetek megjelenési lehetőséget kapnak. Profi reklámszakemberek által tervezett és a pályázat keretén belül készített plakátok kiállítása is látható lesz.


Információs pavilon

A pavilonban a szervezők mindkét napon 10.00–23.00 óráig folyamatosan a látogatók rendelkezésére állnak.

Gyerekkarszalag: az információs pavilonnál gyermekek számára biztosítanak karszalagot, amelyre a gyerek nevét és hozzátartozójának telefonszámát lehet ráírni.


(A szervezők a programváltoztatás jogát fenntartják!)