Kiserletezzunk_mint_Oveges_professzor

Kísérletezzünk, mint Öveges professzor!

Óriásbuborékot és palackrakétát is készíthetnek a gyerekek a Furfangos csodavilág helyszínén: június 15-én 10.00–18.00 óráig a Gesztenyés kertben Kozsup Rita várja a családokat mókás fizikai kísérletekkel, valamint különféle ügyességi játékokkal.

A fizika nem unalmas – Öveges József professzor nyomdokain Gyenes János is bebizonyította, hogy izgalmas kísérletekkel azoknak az érdeklődését is fel lehet kelteni a fizika tudománya iránt, akiket ezzel a tárggyal nem igazán sikerült lázba hozni az iskolában. Gyenes János felesége és munkatársa, Kozsup Rita elmesélte, a katasztrófavédelemnél dolgozó férje harminc éve gyűjti a fizikával kapcsolatos kísérleteket. Nyolc esztendővel ezelőtt így született meg egy felkérés nyomán a Játékos tudomány elnevezésű kiállítása, amelyen a gyerekek interaktív, könnyen érthető módon ismerkedhetnek meg a tankönyvekben is szereplő fizikai jelenségekkel.
A sikeres, folyamatosan fejlődő tárlathoz kapcsolódóan Gyenes János egy szabadtéri programcsomagot is összeállított, ennek elemeivel találkozhatnak majd a látogatók a Gesztenyés kertben. A „Furfangos csodavilág” foglalkozásait vezető Kozsup Rita – aki korábban tanítónőként nehezen nevelhető diákokkal dolgozott, így kiválóan ért a nyelvükön – elmondta: több egyszerű, de élvezetes kísérletet kíván bemutatni a látogatóknak.
Egy kis házikóban a camera obscura, azaz a lyukkamera működési elvét figyelhetik meg a gyerekek, akik magyarázatot kapnak arra, miért látják a park fordított képét a fénytől védett helyiség egyik falán. A vállalkozó kedvűek kipróbálhatják, hogyan lehet tüzet gyújtani egy óriás vízcsepp segítségével, és azt is elleshetik, miképpen építhető rakéta egy pumpa és egy palack felhasználásával. Óriásbuborékot is készíthetnek – aki elsajátítja ennek fortélyát, akár háromméteres gömböket is tud majd lebegtetni a föld felett.
A kísérletek mellett ügyességi játékokon is részt vehetnek a családok. A türelemjátékokat szeretők ördöglakatok nyitásával próbálkozhatnak, míg a zsonglőrködés iránt kedvet érzők a tányérpörgetésre, vagy a diaboló-bűvölésre tehetnek kísérletet. Lesz még plüssegér- és erőmérő verseny is; ez utóbbi a gyerekek és a felnőttek számára egyaránt tanulságos lehet, hiszen kortól függetlenül minden versenyző szembesülhet azzal a fizikai törvényszerűséggel, miszerint minél hosszabb rúddal, azaz erőkarral kell felemelni akár csak egy kis súlyt, annál nagyobb erő kifejtésére van szükség.