Kozpontban_az_erdo1

Központban az erdő

Erdőt a bevásárlóközpontba? Szokatlan, de nem lehetetlen ötlet: gyermeknap alkalmából a Pilisi Parkerdő Zrt. Hármashatár-hegyi Erdei Iskolájának munkatársai igyekeztek minél többet átadni az erdei környezet varázsából a Hegyvidék Központba látogató családoknak.

Szabó Miklós okleveles erdőmérnök, mérnöktanár, a május elején megnyílt Hármashatár-hegyi Erdei Iskola vezetője dolgozta ki az Erdő ajándéka című nevelési programot, amelynek célja, hogy élményszerűen tudatosítsa a gyerekekben, milyen sok értéket nyújt számukra a természet. A szakember a látásra, tapintásra, ízlelésre, szaglásra, ritmusérzékre, kreativitásra egyaránt építő programja számos elemét becsempészte a Hegyvidék Központ gyermeknapi rendezvényére, így igazán izgalmas, minden érzékszervet próbára tevő kalandban vehettek részt a kicsik.
A gyerekek az ízlelésüket vadon termő gyümölcsök kóstolásával, szaglásukat pedig illatpárnás felismeréssel tehették próbára. A „növény-puzzle”, vagyis az egymáshoz tartozó növényi részek játékos összepárosítása az erdei ismeretek mellett logikai készséget igényelt, míg a kreativitásukat, rajzkézségüket a fatáblafestés során kamatoztathatták – ez utóbbi foglalkozáson erdei növények színezőanyagával festhettek egy közös képet a vállalkozó kedvűek.
Az ügyességi próbák sem maradhattak ki a kalandok sorából, a felfedezőket célbadobós és diótörő várta. Nagy élményt jelentett az apróságok számára a „mezítlábas ösvény”: aki cipő nélkül végigsétált a kaviccsal szórt, valamint falevéllel, mohával bélelt részeken, érezhette, mennyivel kellemesebb a talpának annál, mintha betonon járna.Kozpontban_az_erdo2A legkisebbek a legtöbb időt a hangszerek mellett töltötték: Erdélyi Attila zenész, Waldorf-zenepedagógus vezetésével kipróbálták, hogyan szól az akácból, hársból, juharból készített combfa, miképpen alakítható ütőhangszerré két kavics, illetve mivel lehet utánozni az eső, vagy a kuruttyoló békák hangját. A zenei fejlesztés Palya Bea énekes közreműködésével ért véget, aki dedikálással egybekötött koncerttel zárta a Hegyvidék Központ gyermeknapi rendezvényét.

k.