Madarbarat_iskolakert

Madárbarát iskolakert

Igazi madárparadicsommá változik a sas-hegyi Arany János Általános Iskola és Gimnázium kertje. Az intézmény két pedagógusa, Juhász Andrea és Varga Zsuzsanna kezdeményezésére, a Magyar Madártani Egyesület útmutatásai alapján, a diákok közreműködésével fokozatosan átalakul a zöld terület.
A munka még a téli időszakban kezdődött, amikor az általános iskolások a tanórákon, valamint a délutáni foglalkozásokon madáretetőket és odúkat készítettek – mondta el lapunknak Patkó Lajos igazgató. Az ötletes „madárbútorokat” a fészkelési időszak kezdetén tették ki a gyerekek. Még a nyári szünet előtt itatókat is kihelyeznek, hiszen a melegben különösen nagy szükségük lesz vízre a madaraknak.
„Szerencsés helyzetben vagyunk, mert az iskola kertjében bőven akadnak fák és bokrok, esetleg még néhány cserjét közösen elültetünk a gyerekekkel. A kicsiknek madármegfigyelést szervezünk, az odúk pedig a tervek szerint bekerülnek egy GPS-adatbázisba” – foglalta össze a közeljövő feladatait Patkó Lajos.
A kert végső kialakításához a Természet- és Környezetvédelmi Polgárőr Egyesület nyújt szakmai segítséget. Mint az igazgató kiemelte, az Arany már regisztrált a Magyar Madártani Egyesületnél, és megpályázta a „madárbarát iskolakert” címet, amit – ha minden jól alakul – még ebben az évben elnyerhet.

m.