Palyazati_penzbol_to_a_tarsashazba

Pályázati pénzből tó a társasházba

Pályázati forrásból megújul a Városmajor utca 18. számú társasház belső udvara. Az Ökotárs Alapítvány támogatásra méltónak találta az épület pályázatát, így félmillió forinttal járul hozzá ahhoz, hogy megszépülhessen a korábban lehangoló képet mutató hely.
Természetesen a lakóközösségnek önrészt is kellett vállalnia, azonban a kiírás érdekessége, hogy ez a lakók által befektetett munkával is „ledolgozható”. A meghirdetett pályázatra tavaly figyelt fel a ház egyik kisgyermekes anyukája, Barabásné Nagy Judit. A többi lakóval történő közös megbeszéléseket követően úgy döntöttek, beadják a tervüket, mivel majdnem mindenki hajlandó volt áldozatot hozni azért, hogy megújulhasson az udvar.
Az Ökotárs Alapítványnak csupán egyetlen kikötése volt: a támogatás legalább húsz százalékát növények beszerzésére és ültetésére kellett fordítani. Ezt figyelembe véve még egy kis tavat is megálmodtak az udvarra a Városmajor utcai épületben élők.
A pályázat elnyerését követően, tavasszal kezdődtek meg a munkálatok. A lakók hétvégenként összegyűltek, és ki-ki tudásához, fizikai erőnlétéhez mérten dolgozott. Voltak, akik a burkoló keramitkövek felszedését és a betonréteg feltörését végezték, mások a kovácsoltvas kerítés rozsdamentesítésében segédkeztek. Valaki az interneten olvasott egy ötletet, hogyan lehet traktorgumiból kis kerti tavat létesíteni egyszerűen. A hatalmas használt abroncs már ott van a ház udvarán, és várja a beépítést.
A közösség tagjai igyekeznek mindent felhasználni, hogy spóroljanak a szállítási költségeken: a használható járóköveket újra lerakják, a betontörmelék pedig a tervezett sziklakert alapját képezi majd. Ha az időjárás nem szól közbe, július végére elkészülnek, ekkor kis ünnepség keretében szeretnék átadni a megújult udvart, ahová mindenkit várnak, akit érdekel munkájuk eredménye.
A pályázatot már évek óta kiírja a MOL által támogatott Ökotárs Alapítvány, azonban az idén nyert először XII. kerületi társasház. Sőt, mindjárt kettő is, mivel a Városmajor utca 18. mellett a Márvány utca 42. is kapott pénzt. A lehetőség ebben az esztendőben is adott minden ház számára. Nemcsak az esztétikai megújulás miatt érdemes belevágni, hanem azért is, mert a vágyak, ötletek tervbe öntése, majd az együttes erőfeszítéssel zajló megvalósítás még jobban összekovácsolhatja a lakóközösségeket.

B. A.