Szakmai_nap_az_Oveges_Laboratoriumban

Szakmai nap az Öveges Laboratóriumban

Schrödinger macskája és az emelt szintű érettségi is szóba került azon a szakmai napon, amelyet az Arany János iskola nemrég átadott Öveges Laboratóriumában rendeztek. A részt vevő diákok izgalmas biológia-, kémia- és fizikakísérletek segítségével pallérozhatták tudásukat.

Az idén februárban adták át az Öveges Laboratóriumot a sas-hegyi Arany János Általános Iskola és Gimnáziumban. A 286 millió forintos fejlesztés annak köszönhetően valósulhatott meg, hogy az önkormányzat sikeresen vett részt „A természettudományos oktatás módszertanának és eszközrendszerének megújítása a közoktatásban (Öveges Program)” elnevezésű TÁMOP-pályázaton.
A minden igényt kielégítő, modern felszereléssel ellátott kísérleti laboratóriumot a 7. és 8. osztályos diákok használják. Az eddigi tapasztalatokról nyílt nap során tájékozódtak a fizika, kémia és biológia tantárgyak élménygazdag oktatására lehetőséget adó Öveges Program iránt érdeklődő gyöngyösi, újpesti, kispesti, miskolci és hajdúszoboszlói iskolák, valamint a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) Műszaki Fizikai és Anyagtudományi Intézet képviselői.
Patkó Lajos, az Arany János iskola igazgatója az előzményekről szólva elmondta, a Magyar Innovációs Szövetség, valamint az MTA és több cég anyagi támogatásával 2009-ben biológia, fizika és kémia szaktantermet adtak át az intézményben. Ehhez kapcsolódva, elsőként a kerületben, gimnáziumi reálosztály indult az Aranyban.

Az iskola törekvéseinek egyfajta elismerése az Öveges Laboratórium létrehozása. A kísérleti labor arra szolgál, hogy izgalmassá, élményszerűvé tegye a biológia, a fizika és a kémia tanulását – hangsúlyozta az igazgató, kiemelve, hogy az Arany és a programban részt vevő tizenkét partneriskola diákjainak itt lehetőség nyílik az órákon elsajátított elmélet gyakorlati igazolására és alkalmazására.
A szakmai napon a Városmajori Gimnáziumból érkező osztály biológia- és kémia-, míg a Tamási Áron Két Tannyelvű Német Nemzetiségi Általános Iskola és Gimnázium tanulói fizikakísérletekben vettek részt. Dr. Márk Géza István Schrödinger macskájáról és a kvantumfőnixről, Kalmár Lajos a fehérjebiológia paradigmaváltásáról, Antal Erzsébet, Czeczei József és Berkó György az emelt szintű érettségiről beszélt, Tóth Bence pedig az Öveges Laboratóriumban felszerelt szavazórendszer működését mutatta be.

sm.