Sziveknek_kedves_vilagzene

Szíveknek kedves világzene

Szabó Balázs Bandája június 15-én 16.30-tól vezeti át a közönséget a vasárnap esti koncertek hangulatába. A többféle zenei műfajban otthonosan mozgó együttes sokoldalú névadójával, vezetőjével arról beszélgettünk, hogyan készülnek a fellépésre.

Szabó Balázs Püspökladányban született 1978-ban, mára több művészeti ág, műfaj avatott művelője: énekes, dalszerző, zeneszerző, multiinstrumentalista, bábszínész és mesemondó. A Püspökladány közelében fekvő Tetétlenben nőtt fel. Gyermekkora óta zenél, szülei otthonában mindennapos volt a muzsika, az ének és a tánc, tanult zongorázni, gitározni, hegedülni. Ütőhangszereken, kobozon, kavalon és furulyán is játszik, koncertjeire jellemző, hogy sűrűn váltogatja hangszereit az éneklés mellett.
Korán kötődni kezdett a népzenéhez, első ezzel kapcsolatos élményeit falusi lakodalmakban szerezte. Az ország több bábszínházi társulatánál dolgozott, miközben kiadta bemutatkozó lemezét, amely Faludy György erotikus verseire épült: egy színész kollégájával készítette el, Testek vonzásában a címe.
Kecskeméten megismerkedett Kőházy „FankaDeli” Ferenccel, akivel röviddel ezután megalapították a Suhancos nevű magyar underground zenekart. Két albumot készítettek: a 2007-es Üzenetrögzítőt és a 2009-es Jól tévedni ember dolog címűt, de Szabó Balázs időközben ül.dög.élek címmel egy szólólemezt is rögzített. A Suhancos 2009-ben feloszlott, és Balázs megalapította saját zenekarát, a Szabó Balázs Bandáját. Három stúdióalbumuk jelent meg: 2010-ben a Megcsalogató és 2011-ben az Átjárók című dupla album, valamint 2014 márciusában egy vadonatúj lemez, az Élet elvitelre.

Nagyon sok műfajban mozog otthonosan, mégis, hogyan határozná meg azt, hogy milyen zenét, milyen stílust játszanak? – kérdeztük Szabó Balázst.

– Leginkább azt mondanám, hogy a lemezeinket a világzenei polcon lehet megtalálni. Szívünknek kedves, keverék zene ez, benne magyar népzenei szállal, a dzsessz, a funky, a pop, a rock elemeivel, magyar szövegekkel.

Be lehet határolni, hogy kiknek játszanak?

– Nehéz meghatározni. Nem mondanám, hogy rétegzene, de nem is a televízióban népszerűsített műfaj. Bennünket főleg azok szeretnek, akik fogékonyak a szövegcentrikus, érzékeny zenére. Ugyanúgy játszunk középiskolásoknak, mint egyetemistáknak, vagy kisgyermekes szülőknek és a gyerekeiknek, mint éltes, korosodó embereknek – a koncertjeinken mindenféle korosztály megfordul. Egyre többen figyelnek fel ránk, és ez nagyon jó érzés.

Mivel készülnek a mostani fellépésre?

– Főleg a nemrég megjelent, harmadik lemezünkről játszunk dalokat, de most is lesznek megzenésített versek, és természetesen a korábbi számainkból is előadunk néhányat.

Mennyire ismerik a hegyvidéki közönséget?

– Még nem volt itt fellépésünk, ezért nagyon kíváncsiak vagyunk rájuk, arra, hogyan fogadnak bennünket, a műsorunkat. A tizenkettedik kerülethez egyelőre csak nekem volt egy kis közöm, tavaly decemberben részt vettem egy jótékonysági rendezvényen: a Fekete István Általános és Előkészítő Szakiskola diákjainak játszottam, s töltöttem el velük kis időt. Egyébként csak nemrég költöztem Budapestre, egy másik kerületben lakom, úgyhogy a hegyvidékiekkel a decemberi eseményen kívül nemigen volt szerencsém találkozni, remélem azonban, hogy a koncert után kedves ismerősökké válunk…

Kikből áll Szabó Balázs Bandája?

– Öten muzsikálunk együtt. Acsády Soma a basszusgitárosunk, Ölveti Mátyás csellózik, Harangozó Sebestyén játszik szólógitáron, Ferencz Laci dobol, én pedig hegedülök, gitározom és énekelek.

Lassan „hivatalosan” is itt a nyár. Hogyan készülnek a szezonra?

– A legtöbb zenekarhoz hasonlóan mi is felpakoljuk a „kis cirkuszunkat” a buszra, és járjuk a fesztiválokat, turnézunk, emellett készülünk egy videoklip-forgatásra is. Mozgalmas lesz a nyár, aztán az ősz is, ez már tisztán látszik.