Telen_nyaron_kivilagitott_futokor

Télen-nyáron használható a kivilágított városmajori futókör

Hiánypótló szolgáltatással gazdagodott a tavaly átépített városmajori park. A margitszigeti pálya mintájára újonnan kialakított, 585 méter hosszú, vízáteresztő burkolattal készült és előzősávval is ellátott futókör a közvilágításnak köszönhetően akár sötétedés után is használható.

A városmajori parkba nem csupán sétálni, pihenni járnak az emberek, sokan azért mennek oda, hogy a város közepén is jó levegőt biztosító természeti környezetben sportoljanak. Mivel a futás különösen népszerű, a Hegyvidéki Önkormányzat vezetői úgy gondolták, hogy a lakossági igényeket is figyelembe véve érdemes lenne a margitszigetihez hasonló, modern futókört kialakítani a parkban.
Így épült fel a részben a Szamos utca sétálórésze mellett elvezetett, több szempontból is különleges pálya, amelyet Pokorni Zoltán a Nike Futóklub társaságában adott át a nagyközönségnek. Mint a Hegyvidék polgármestere elmondta, az 585 méter hosszú és a még kényelmesebb edzés érdekében 1,4 méter szélességűre növelt futókör nyomvonalát úgy jelölték ki, hogy egyetlen fát vagy bokrot se kelljen kivágni, ráadásul a park zöldfelülete sem csökkent.
„Ezért került a futókör a meglévő sétány mellé, ráadásul ennek a megoldásnak van még egy előnye, a park lámpasora ugyanis megvilágítja a pályát. Ez azért lényeges, mert így a nyári estéken, vagy akár a sötét, téli délutánokon is zavartalanul lehet itt sportolni” – emelte ki Pokorni Zoltán. A kialakítással kapcsolatban a polgármester elmondta, hogy a vízáteresztő és rezgéscsillapító gumiburkolatnak köszönhetően a bátrabbak esőben, vagy akár közvetlenül vihar után is biztonságosan használhatják a pályát. A Sirály utcánál gumitéglákat is beépítettek, aminek az az oka, hogy a kertészeti munkákat végző teherautók miatt az öntött felület gyorsan tönkremenne.Telen_nyaron_kivilagitott_futokor2„A margitszigeti futókör rendkívül leterhelt, ezért volt szükség egy jó minőségű futókörre Bel-Budán” – hangsúlyozta a polgármester, aki további jó hírrel is szolgált. Deutsch Tamás, az BSE-t beolvasztó MTK elnöke arról tájékoztatta az önkormányzatot, hogy heteken belül ismét megnyitják a futókör tőszomszédságában található teniszpályákat. Ezzel újabb sportolási lehetőség „tér vissza” a Városmajorba.
Váczi János a futókör átadásán elmondta, hogy az önkormányzat a múlt év második felében mintegy 150 millió forintból tette rendbe a városmajori parkot. „Négy fejlesztési irányt jelöltünk ki, ennek megfelelően decemberre elkészült a park fogadórészének megújítása, átadtuk a régen várt kutyafuttatót, felújítottuk a játszóeszközöket és sportfelületeket, illetve kiépült a biztonsági kamerarendszer. Majd kaptunk egy lakossági levelet, amely arról szólt, hogy ha már ilyen szépen felújítottuk a parkot, miért nem csinálunk egy futókört” – sorolta az építkezés részleteit a sportért felelős alpolgármester, hozzátéve, hogy később egy másik levél is érkezett, amelyben a pálya kiszélesítését javasolta egy kerületi polgár.
Az önkormányzat pedig megfogadta a tanácsot, hiszen – ahogyan az alpolgármester kiemelte – a mintaként szolgáló margitszigeti pálya a tapasztalatok szerint nem elég széles, nehéz megelőzni a lassabban futókat, vagy éppen a gyaloglókat. Ezért kapott egy eltérő színű előzősávot a városmajori park futóköre, így nem okozhat gondot egymás kikerülése.
Annak érdekében, hogy a FŐKERT Zrt. kezelésébe kerülő pálya sokáig szolgálja a sportolókat, szigorú szabályokat vezettek be. A futókört mindenki szabadon és ingyenesen használhatja, tilos azonban biciklivel, gördeszkával, rollerrel, görkorcsolyával, illetve bármilyen járművel és szöges cipővel rámenni a gumiborításra, továbbá a kutyákat is távol kell tartani. A használat rendjéről táblák segítségével tájékoztatják a futókat.
Az átadóünnepség zárásaként a kerületben élő és dolgozó Koós Erik avatta fel a pályát. A tavaly 4x200 méteres váltóban a Vasas SC színeiben felnőtt magyar bajnoki aranyérmet szerző atléta 1:36 perces, remek idővel – ez egyben a hivatalos körrekord – teljesítette az 585 méteres távot, majd átadta helyét a nagyközönséget képviselő Nike Futóklub tagjainak.

(mm.)

Koós Erik még hetvenéves korában is versenyezne

A városmajori park futókörét hivatalosan felavató, egyúttal a „tiszteletbeli” pályacsúcsot tartó Koós Erik lapunknak elmondta, korábban rengeteget futott a Margitszigeten, mostantól viszont a hegyvidéki pályát használja. „Nyugodtan kijelenthetem, hogy a mi futókörünk sokkal jobb minőségű. A Margitszigeten sokszor előfordult, hogy inkább a pálya mellett futottam, annyira puha a gumiborítás, ami alaposan megterheli az ízületeket. A városmajori viszont éppen ideális, tökéletes edzőhely, ahol az amatőrök is jól érezhetik magukat” – foglalta össze tapasztalatait a gyermekotthonban felnövő atléta.
Koós Erik Pokorni Zoltán polgármester és Váczi János alpolgármester segítségének köszönhetően az idei tanévtől a Virányos Általános Iskola gondnokaként dolgozhat. „Óriási lehetőséget kaptam azzal, hogy amikor a korom miatt ki kellett költöznöm az Esze Tamás Gyermekotthonból, a Hegyvidéken maradhattam. Nem csupán munkát és szállást kaptam, hanem lehetőséget is a továbbtanulásra. Júniusban felvételizek az egyetemre, feltett szándékom ugyanis, hogy testnevelő és edző legyek, egyszer pedig a Virányos iskola diákjait is tanítsam – sorolta terveit a huszonhárom éves sportoló, aki a közeljövőről is beszélt. – Sajnos tavaly elkapott egy kellemetlen betegség, ráadásul megsérültem, ezért az idén nem tudtam versenyezni, inkább a formába hozásra helyeztem a hangsúlyt, illetve megpróbálom megdönteni a saját edzésrekordomat nyolcszáz és ezer méteren. Van még egy célom: szeretnék ott lenni szeptemberben a négyszer kétszázas országos váltóbajnokságon. Az esély megvan, hiszen öten küzdünk a csapatba kerülésért, remélem, én leszek az egyik szerencsés.”
Az atléta hozzáfűzte, akkor sem keseredik el, ha nem sikerül újabb bajnoki címet szereznie. Sokkal fontosabb számára, hogy minél tovább hódolhasson szenvedélyének, a futásnak, és akár még hetvenévesen is versenyeken indulhasson.