Teremkeresztelo_es_sztarparade1

Teremkeresztelő és sztárparádé

Színpadi produkciók, sportbemutatók, kiállítások és különböző előadások mellett teremkeresztelő tette emlékezetessé a Semmelweis Egyetem gyakorlóiskolájának hagyományos Diana Fesztjét. Az oktatási intézmény néhány osztálytermét híres sportolókról nevezték el.

Az intézmény egykori és jelenlegi tanulói mellett sztárvendégek is felléptek a Semmelweis Egyetem Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium, Sportiskola nyári szünet előtti utolsó nagy rendezvényén, a kétnapos Diana Feszten. Méltán aratott zajos sikert a hazai karateélet egyik alapítójaként számon tartott Adámy István küzdősport-bemutatója. A mester ismét bebizonyította, hogy a karate nem csupán harcművészet, hanem egyúttal életforma is. Az extrémebb sportok kedvelői figyelmét kötötte le a bungee trambulin (a bungee jumping kevésbé őrült változata) és Vladár Tamás látványos parkour show-ja, míg a világszerte ismert magyar Lords of Gravity kosárlabda-ugrócsoport fellépésén kiderült, hogy a zsákoláshoz nem feltétlenül kell kétméteresre nőni.
A kisebbeket Böde Peti vándormesélő, a Csodák Palotája fizikai kísérletei, az ESZME bábtársulat és Kabai Sándor matematikus szórakoztatták, valamint a számtalan amerikai sikerfilmben szereplő kaszkadőr, Piroch Gábor élménybeszámolóját is meghallgathatták. A sünimentőknek köszönhetően a szintén hegyvidéki lakosnak számító, szúrós, de annál kedvesebb rágcsálóval testközelből is megismerkedhettek a gyerekek.Teremkeresztelo_es_sztarparade2Az iskola a 2012–2013-as tanévben csatlakozott az utánpótlás-nevelésben kulcsszerepet játszó, a Magyar Olimpiai Bizottság égisze alá tartozó országos sportiskolai rendszerhez. Azóta az általános iskolai első, valamint a gimnáziumi kilencedik évfolyamon felmenő rendszerben sportiskolai osztályok is indulnak. Ez adta az ötletet a Diana Feszten megtartott ünnepélyes „keresztelőhöz”, amelyen az elsősök osztálytermét Dömölky Lídia vívóról, a kilencedikesekét a kajakos dinasztia Csipes családról – Csipes Tamara az iskola tanulója volt –, a tornacsarnokot pedig a magyar kosárlabdasport egyik legendás alakjáról, Greminger Jánosról nevezték el.
A fesztivál második napja is bővelkedett eseményekben. A kisállat-simogató és a szépségfarm inkább az alsósokat kötötte le, a diákszínpad, a katonai mobil lőtér, az Eurest Mini séfklub, továbbá Szabó Naomi válogatott alkotásokból összeállított kiállítása – a tervek szerint a jövőben kéthavonta újabb tárlatokat rendeznének az aulában – viszont korosztálytól függetlenül népszerűnek bizonyult. A végére maradt az igazi nagy durranás: az idei Diana Fesztet a televíziós tehetségkutatókból már jól ismert Szécsi ikrek fergeteges koncertje zárta.

sm.