Ünnepi húsétel és tortacsoda pünkösdre

Úgy tartják, aki pünkösd hajnalán jön világra, egész életében szerencsés lesz. Aki hajnalban merített kútvízben mosdik, egy évre elűzi a betegségeket, de még a keléseket is! A teheneket régen nyírfaággal veregették, hogy jól tejeljenek. Másutt kenyérhéjat égettek, és hamuját a gabonaföldre szórták, amitől jó termést, gazdag aratást vártak.
Ilyenkor a parasztcsaládoknál is ünnepi ételek kerültek az asztalra. Húst egyébként ritkábban ettek, de a juhtartó vidékeken nemcsak húsvétkor, hanem pünkösd napján is fogyasztottak bárányt, birkapörköltet. Máshol inkább marhahús, baromfi volt a menü. A tojásrántottát mágikus hatásúnak tekintették, mivel a tojás termékenységszimbólum.
Többnyire valamilyen édes kalácsot is sütöttek: fonottat, mákost, netán túrós lepényt. Sárközben azonban sós kalácsot kínáltak, amit tejföllel, borssal kentek meg. A bodza leveléből és virágából főzött szörpnek, teának minden betegséget gyógyító hatást tulajdonítottak.

*

A következő ünnepi húsételnek az a legnagyobb előnye, hogy könnyen elkészíthető, és hidegen is megállja a helyét egy kora esti vacsorára.

Rakott, sajtos pulykamell

Négy egyforma szeletre vágunk lapjában 50 deka pulykamellet, és enyhén kiverjük. Sózzuk, 1-1 kiskanál őrölt fehér borssal és őrölt szerecsendióval hintjük meg. Diónyi vajjal kikenünk egy tűzálló tálat, és az aljára egy szelet pulykamellet fektetünk, amit beborítunk 20 deka ementáli sajtból néhány vékony szelettel, és egy kevés vajat is rámorzsolunk. Ezt a rétegezést addig folytatjuk, amíg a hozzávalók tartanak. A rakottas tetejét sajtszeletekkel zárjuk le, és 1 csapott kiskanál csemege pirospaprikát hintünk rá.
A hús alá 2 deci száraz fehérbort öntünk, alufóliával fedjük be a tálat, és közepes hőmérsékletűre (180 Celsius-fokosra) előmelegített sütőben 35-40 percig sütjük. Levesszük a tálról a fóliát, és mindössze annyi időre tesszük vissza a sütőbe, amíg a tetején lévő sajt megpirul.
Burgonyapürével vagy gombás rizzsel tálaljuk, de jól illik hozzá a különféle savanykás kompót is. Azzal a száraz fehérborral kínáljuk, amit a sütésnél használtunk; 2013-as villányi olaszrizlinget ajánlunk hozzá, 12 fokosra lehűtve. Unnepi_husetel_es_tortacsoda_punkosdre1

Eljött a szabadtéri sütögetések ideje: próbálkozzunk egy olyan töltött csirkemellel, ami akkor sem hagy cserben, ha a májusi eső elmossa a roston sütés kellemes szórakozását!

Csirkemell faszénparázson

Először megtisztítunk 10 deka csiperkegombát, apróra vágunk 10 deka gépsonkát, hozzájuk adunk 1 szál finomra vágott újhagymát. Mindhármat összekeverjük egy tálban, sózzuk, borsozzuk. Végül 1 tojást is beleütünk, ami összetartja a tölteléket.
Ezután 4 fél csirkemellet (kb. 60 dekát) lapjában felszúrunk, majd az üreget ujjal kimélyítjük, és grill fűszerkeverékkel kívül-belül bedörzsöljük. Mind a négy csirkemellet megtöltjük a sonkás-gombás masszával, és 2-2 (összesen 8 vékony) szelet húsos császárszalonnával (sliced baconnel) tekerjük körbe, majd egy hústűvel vagy fogvájóval rögzítjük.
Faszénparázs fölött, rostélyon, többször megforgatva, 10-12 perc alatt megsütjük. Esős, hűvös idő esetén akár serpenyőben vagy tepsiben is közepes lángon ugyanúgy megsüthetjük, csak éppen egy kevés olajt (3-4 evőkanálnyit) vagy zsírt (7-8 dekát) tegyünk alá. Mindkét változathoz fóliában sült burgonya illik.
Fóliában sült burgonya:
6-8 szem közepes nagyságú burgonyát folyóvíz alatt kefével alaposan megmosunk, és szárazra törlünk. A burgonyákat egyenként alufóliába csomagoljuk, és a faszénparázs szélére rakjuk. Megsüthetjük grillrácson vagy flekkensütő lapon is, mindkét alkalmatosság a sütőbe tolható.

*

Noha a népszokások ilyenkor fonott kalács, vagy túrós lepény sütésére ösztönöznek, vétek lenne kihagyni az eper és a ribiszke májusban élvezhető ízeit. Egy „talpig” gyümölcsös kompozícióval lehetetlen kudarcot vallani.Unnepi_husetel_es_tortacsoda_punkosdre2

Gyors, gyümölcsös tortacsoda

Felengedünk két csomag fagyasztott leveles tésztát, majd lisztezett deszkán 3 milliméter vastagságúra nyújtjuk ki. Egyenként 5 darab, kb. 15 centis, kerek lapot szúrunk ki belőle, ám egyet 6-8 cikkre szabunk, az lesz majd a torta teteje.
Valamennyi kerek lapot sütőpapírral bélelt tepsibe sorakoztatjuk, 1,5 deci tejszín és 1 tojás keverékével lekenjük, 5 csapott kiskanál kristálycukorral meghintjük, és közepesen forró sütőben kb. 15 percig sütjük.
Hideg vízbe áztatunk 6 lap zselatint, kissé kinyomkodva 1,5 deci tojáslikőrben meglangyosítjuk, feloldjuk. Ezután 3,5 deci tejszínt kemény habbá verünk, 2 csomag vaníliás cukorral ízesítjük, és a likőrbe forgatjuk. Egyenletesen a tésztákra halmozzuk, és 15-15 deka megtisztított, leszemezett, felszeletelt eperrel és ribiszkével szórjuk meg.
A gyümölccsel megrakott tésztalapokat egymásra illesztjük, végül a felcikkezett tetejét is ráfektetjük, majd ennek mentén szeleteljük fel. Érdemes egy pohárka 2012-es évjáratú, 10-11 fokosra hűtött, félédes tokaji furminttal megkoronázni ezt a pompás csemegét. Unnepi_husetel_es_tortacsoda_punkosdre3

Járay Mari