Az_alkoto_elme_anatomiaja

Az alkotó elme anatómiája

Kőnig Frigyes AAA – Archeológia – Anatómia – Architektúra című kiállítása az alkotó sokrétű tevékenységéről ad keresztmetszetet. A Munkácsy Mihály-díjas festő- és grafikusművésztől, a Képzőművészeti Egyetem rektorától és Anatómia Tanszékének vezetőjétől nagyméretű olajfestményeket, számos grafikát és izgalmas rekonstrukciós munkát láthatunk a Hegyvidék Galériában nyílt tárlaton.
„Történészként a doktori disszertációmon dolgozom – tizenhatodik–tizenhetedik századi életmódtörténettel foglalkozom, azon belül is a török–magyar végvári harcokkal –, és a kutatásaim közben találkoztam Kőnig Frigyes várrekonstrukciós rajzaival – mondta köszöntőjében Balázs Attila, a Hegyvidéki Helytörténeti Gyűjtemény és Galéria igazgatója. – Mindig ámulva figyeltem, milyen kreativitás kell ahhoz, hogy ezek a munkák megszülessenek. Megkerestem Kőnig Frigyest, és beszélgetéseink alatt az archeológia mellé felsorakoztattuk az architektúra és az anatómia szavakat is, így alakult ki a kiállítás vezérfonala.” A galéria vezetője hozzátette, minden kortárs galéria büszke lehetne erre a bemutatóra, amely nemcsak a művészetbarát közönséget, de más tudományterületek képviselőit is megszólítja.
„Örömmel tettem eleget a meghívásnak, hiszen jóleső érzés, hogy szűkebb pátriámban rendeznek kiállítást a műveimből – kezdte Kőnig Frigyes, akit egy külföldi példa győzött meg arról, hogy sokkal őszintébb kommunikáció csatornáit nyithatja meg a művész, ha saját maga beszél a műveiről, amikért úgyis neki kell vállalnia a felelősséget. A tárlat címéül választott A betűk három aspektusának újabb értelmezésére egy gyerekkori élményét felidézve derített fényt. – Hároméves lehettem, amikor kezembe került egy doboz, amelyről csak később tudtam meg, hogy egy kakukkos óra volt. Ezt, mint egy archeológus, elkezdtem tanulmányozni, majd beható anatómiai vizsgálat alá vetettem, aminek katasztrofális következményei lettek: darabjaira szedtem. Eközben rengeteg új és újabb tapasztalattal gazdagodtam. Aztán megpróbáltuk helyreállítani az eredeti állapotot egyfajta rekonstrukciós, architektórikus munkával. Ez a hármas egység az egész eddigi életemet végigkísérte.”

(J.)

Kőnig Frigyes munkái május 30-ig tekinthetők meg a Hegyvidék Galériában (XII., Városmajor utca 16.).