Bekesen_zajlott_a_keruleti_lomtalanitas

Békésen zajlott a kerületi lomtalanítás

Az elmúlt évekhez képest lényegesen nyugodtabban és rendezettebben zajlott le az idei lomtalanítás. A megszokottnál gyorsabban eltűntek a szeméthalmok a hegyvidéki utcákról, és a hatóságok fellépésének köszönhetően a „lomisok” is jóval kevesebb gondot okoztak.

Tavaly változott meg a hulladékgazdálkodási törvény, aminek értelmében a lomtalanításkor az utcákra kirakott hulladék Budapesten automatikusan a begyűjtést végző Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt. tulajdonába kerül. Ez azt jelenti, hogy a lomok elvitele lopásnak minősül.
A jogszabály-módosítás is hozzájárult ahhoz, hogy az idei hegyvidéki lomtalanítás a korábbi évekhez képest nyugodtabb körülmények között zajlott. Erről Pokorni Zoltán polgármester és Váczi János alpolgármester, valamint a kerületi rendészeti szervek képviselői személyesen is meggyőződtek a kerület bejárása során.
„Jó volt látni, hogy nem lepte el a szemét az utcákat. A »lomisok« is elfogadhatóan viselkedtek, a tavaly még jellemző parkolási szabálytalanságok, hangoskodások ezúttal csökkentek, illetve elmaradtak, a rendőrség tájékoztatása szerint nem történt garázdaság” – beszélt tapasztalatairól Pokorni Zoltán, aki szerint mindehhez nagymértékben hozzájárult a Hegyvidéki Rendészet, a rendőrség és a kerületi polgárőrség folyamatos közös járőrszolgálata, hiszen a közterületi jelenlét már önmagában is visszatartó erő, ráadásul tovább erősíti a lakosság szubjektív biztonságérzetét.
Jár a köszönet a begyűjtést végző Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt. munkatársainak is, hiszen most fordult elő először, hogy már a lomok kirakásának napján elkezdték összeszedni a szemetet, nem hagyva időt a hulladékhalmok széttúrására. Pokorni Zoltán szerint a rendezett lomtalanításért a polgárok is sokat tettek, akik a szabályokat betartva ezúttal a megadott időben pakoltak ki a közterületekre.
„Korábban nem voltunk ennyire fegyelmezettek, sokan a kelleténél korábban elkezdték a lomtalanítást, ami lehetőséget teremtett a »lomizóknak« arra, hogy értékek után kutatva szétdobálják a hulladékot. Ez volt az egyik oka, hogy pillanatok alatt szeméttel teltek meg a hegyvidéki utcák, ami most szerencsére nem történt meg” – mondta a polgármester, hozzátéve, hogy bár sokan városi legendának tartják, a lomtalanítást követő időszakban több alkalommal is megnőtt a lakásbetörések száma. Ezért van jelentősége annak, hogy ilyenkor igazoltatják a gyanúsan viselkedőket, mert az adatok rögzítése megkönnyítheti a későbbiekben elkövetett bűncselekmények felderítését.
A kerület közrendjének védelmét szolgálta a parkolási szabályok szigorú és következetes betartatása is. A Hegyvidéki Rendészetet irányító Dávid Gábor kiemelte, hogy a „lomisok” autóira is kerékbilincset szereltek, ha nem fizették ki a parkolási díjat, míg a szabálytalanul, jellemzően kapukijárók elé, vagy zöld területekre leláncolt utánfutókat elszállíttatták.
Váczi János arra hívta fel a figyelmet, hogy a törvény értelmében ugyan az utcára kihelyezett hulladék a Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt. tulajdonába kerül, az élelmes „lomizók” már erre is találtak megoldást. Egyszerűen aláíratnak egy papírt a hulladékot kihordó lakókkal, vagy akár a közös képviselővel, ami arról szól, hogy a szemetet nekik adták. Az alpolgármester éppen ezért a kerület által már többször javasolt kuponos házhoz járó begyűjtési rendszert tekinti a legjobb megoldásnak, aminek bevezetését továbbra is szorgalmazza az önkormányzat, és ismét kérni fogja a fővárost, hogy fontolja meg annak bevezetését.

sm.