Buszsav_a_Vermezo_uton

Buszsáv a Vérmező úton

Heteken belül elkészül a Vérmező úti buszsáv, így várhatóan kiszámíthatóbbá és gyorsabbá válik a részben a Hegyvidéken közlekedő 21-es, 21A, 102-es, 139-es, 140-es és 140A járatok közlekedése. Az autóbuszok a jövőben a Krisztina körúti villamosvágányon kijelölt tömegközlekedési sávot is használhatják, amelyet a Széll Kálmán tér irányában a Magyar jakobinusok terénél kialakított besoroló sávon keresztül érnek el. A villamosvágányra történő be- és kisorolást a Nagyenyed utcánál és az Attila útnál jelzőlámpák segítik.
Mivel az új buszsáv a jobb oldali parkolók helyén létesül – a megszüntetett parkolóhelyeket a szemközti oldalon, valamint a környező utcákban pótolják –, az autósoknak fenntartott két sáv megmarad. A kényelmesebb haladást szolgálja, hogy a Vérmező út Krisztina körút és Várfok utca közötti szakaszán kicserélik az úttest kopórétegét.
Az érintett gyalogos-átkelőhelyek környékét akadálymentessé teszik. A vakok és gyengén látók közlekedését a járda síkjából kiemelkedő taktilis vezetősávok, míg a mozgásukban korlátozottakét süllyesztett szegélyek segítik. A járókelők biztonságának további javítása érdekében másfél méter széles, védőkorláttal ellátott járda épül.
A június elejéig tartó munkálatok idején félpályás útlezárásra kell számítani. A villamosok menetrendje nem változik.

(em.)