Haromszazan_kanonban

Háromszázan kánonban

Négy iskola hat kórusa, összesen mintegy háromszáz gyermek vett részt a Városmajori Gimnázium aulájában rendezett Dalostalálkozón. Az idei műsort az Éneklő Ifjúság mozgalom létrejöttének 80. évfordulója, valamint Szőnyi Erzsébet zeneszerző 90. születésnapja tiszteletére állították össze a kórusvezetők.

A hegyvidéki Dalostalálkozó minden évben kiváló alkalmat kínál arra, hogy az iskolai kórusok megismerhessék egymás eredményeit, valamint együtt is énekelhessenek, egy óriási gyermekkart alkotva. A páratlan élményt nyújtó közös muzsikálás most sem maradt el: a gyerekek, összesen mintegy háromszázan, népdalcsokrot, valamint az „Én a hegyre, te a völgybe” című, Szőnyi Erzsébet által feldolgozott lengyel dalt adták elő, továbbá elénekelték a „Glória szálljon a mennybe fel!” kezdetű Gebhardi-kánont. Ez volt egykor az Éneklő Ifjúság emblematikus műsorszáma: 1934-ben az első koncertet, majd évtizedeken át a későbbi fellépéseket e dallal zárta az összkar Bárdos Lajos vezényletével.
A kerületi iskolák kórusai önállóan is színpadra álltak produkcióikkal. Első alkalommal lépett fel az ELTE Gyakorló Általános Iskola kara, amely egy népdalfeldolgozással mutatkozott be, Molnárné Mádi Beáta vezényletével. A Tamási Áron iskola a 3.-osokból álló, Opánszki Dávid vezette Kicsinyek kórusával, valamint a 4–6. osztályos, Börgöndi Viktória által felkészített felsős kórussal állt a közönség elé, Péter József, Terényi Ede és Steiner Béla műveivel.
Szintén két kórussal volt jelen a Kós Károly iskola: a Mitók Monika vezetésével működő Kós Kicsinyek Kórusa Kocsár Miklós és Vásárhelyi Zoltán alkotásai mellett Szőnyi Erzsébet Négy biciniumával örvendeztette meg a hallgatóságot a zeneszerző, a Hegyvidék díszpolgára 90. születésnapja alkalmából. A Kós Gyermekkar Hraschek Katalin irányításával – a Bárdos Lajos által életre hívott Éneklő Ifjúság mozgalom létrejöttének 80. évfordulójához kapcsolódva – Bárdos-művekkel (Bizakodó-kánon, Aranyszárnyú angyal, Jubilate Deo) készült a koncertre, továbbá a Bartók Béla, Lajtha László és Vikár Béla gyűjtéséből származó népdalok mellett Kodály Zoltán ritkán hallható Cigánysiratóját is előadta.
A Pannonia Sacra 5–6. osztályosaiból álló kamarakórusa Blazsek Andrea karnaggyal – tekintettel az említett évfordulókra – Szőnyi-műveket (Három bicinium) és egy Bárdos-népdalfeldolgozást (Hej, igazítsad!) is beillesztett a sokszínű, Kodály Zoltán és Karai József szerzeményeit ugyancsak felvonultató műsorába.
Egy szólóprodukció is része volt a Dalostalálkozónak: a Kósban az idén végző 8. a osztályos Zámbó Brigitta csodálatos, kristálytiszta hangját lélegzetvisszafojtva hallgatta a főként gyerekekből és szüleikből álló közönség. Brigitta, aki nem először nyűgözi le hallgatóságát, néhány héttel ezelőtt Arany minősítést ért el a „Tiszán innen, Dunán túl” elnevezésű országos népdalversenyen.
„Ez nem egy verseny. A több évtizedes múltra visszatekintő Dalostalálkozó célja, hogy az iskolai kórusok hallják egymást, valamint együtt énekeljenek” – mondta Hraschek Katalin, a program főszervezője. A karnagy hozzátette: nem rangsorolják a fellépőket, ugyanakkor nívós szakmai zsűri értékeli munkájukat. Ezúttal dr. Márkusné Natter-Nád Klára zenei író, a Magyar Kodály Társaság és a KÓTA – Magyar Kórusok, Zenekarok és Népzenei Együttesek Szövetsége elnökségi tagja, a Bárdos Lajos Társaság főtitkára, valamint dr. Kismartony Katalin, az ELTE-tanítóképző ének-zenei tanszékének főiskolai docense mérte fel az indulók teljesítményét.
Hraschek Katalin hangsúlyozta, hogy a kerületi általános iskolák közül jelenleg egyedül a Kósban működik ének-zene tagozat a 8. osztályig, ezért különösen örvendetes, hogy ebben az évben négy intézményből hat gyermekkar is részt tudott venni a rendezvényen. Ez nagy teljesítmény, hiszen – ahogy a karnagy fogalmazott – „a nem zenetagozatos iskolák pedagógusai heti egy énekóra mellett, heroikus küzdelemmel tartják egyben és működtetik kórusaikat”.

z.

A Tamási koncertje a Hegyvidék Központban

A Tamási Áron Általános Iskola és Német Két Tannyelvű Nemzetiségi Gimnázium két kórusa Börgöndi Viktória szervezésében, a Hegyvidék Központ jóvoltából, széles közönség előtt is bemutathatta a Dalostalálkozóra összeállított műsorát. A 3.-osokból, valamint a 4–6. osztályosokból álló énekkarok a szülők és az Apor Vilmos téri bevásárlóközpont látogatóinak jelenlétében adták elő a vidám kórusműveket. A koncerten a bámulatos tehetségű zongoristanövendék, a 6. osztályos Koudela Olivér is fellépett, aki Liszt d-moll etűdjével és Villa-Lobos A bohóc című művével kápráztatta el a közönséget.