Hulladekgyujto_akcio

Hulladékgyűjtő akció: a tévé volt a „sláger”

Több mint két tonna újrahasznosítható hulladék gyűlt össze az önkormányzat felhívására. Sokan vittek leselejtezett számítógépet, és még többen régi tévékészüléket.

Ha a kidobásra ítélt elektronikai eszközök, akkumulátorok egyszerűen a szemetesekbe kerülnek, nincs mód a bennük található veszélyes anyagok biztonságos eltávolítására és az újrahasznosítható alkatrészek, összetevők kinyerésére. Az önkormányzat épp ezért, a Feparec Kft.-vel karöltve, több mint egy évtizeddel ezelőtt életre hívta az azóta minden esztendőben tavasszal és ősszel meghirdetett papír- és elektronikai hulladék-, valamint akkumulátorgyűjtő akciót – beszélt lapunknak a környezetvédelmi program létrejöttéről Kovács Lajos alpolgármester.
A szokásoknak megfelelően ezúttal is a polgármesteri hivatal melletti parkolóban, valamint a Fodor utca–Pagony utca kereszteződésében kialakított gyűjtőpontokon várták a környezettudatos polgárokat, akik ismét éltek a lehetőséggel, így gyorsan megteltek a Feparec Kft. teherautói. A „sláger” ezúttal a régi televízió volt, de nagy mennyiség gyűlt össze számítógépekből és konyhai kisgépekből is.
Papírból némileg kevesebbet vittek, aminek az lehet az oka, hogy egyre többen veszik igénybe a házhoz járó szelektív gyűjtést. A Takács házaspár tagjai elmondták, hogy mindössze tíz kiló kötegelt újsággal érkeztek, a többi papírhulladékot, elsősorban a csomagolóanyagokat a lakóhelyükön kihelyezett konténerbe dobták. Egy televíziót hozott Mihály Róbert nyugdíjas, aki komoly segítségnek nevezte a kezdeményezést, hiszen pincerekesz hiányában nem tudott volna másképpen megszabadulni a már nem működő, csak a helyet foglaló készüléktől.
A Feparec Kft. a leadott elektronikai hulladékot az uniós előírások szerint kialakított saját bontóüzemében dolgozza fel. A kartondobozokból, újságokból és szórólapokból újra papír készül, a még megmenthető akkumulátorokat pedig felújítják.

M.