Kerteszkedo_diakok

Kertészkedő diákok

Udvarrendezés, aszfaltrajzverseny, hulladékszobor-kiállítás, ökovetélkedő és egészséges ételeket kínáló büfé várta a sas-hegyi Arany János Általános Iskola és Gimnázium tanulóit a hagyományos tavaszi ökonapokon. A környezetvédelmi programokhoz kapcsolódva vidám diák-önkormányzati nap zárta a rendezvénysorozatot.

Kétnapos rendezvénysorozattal köszöntötték a tavaszt az Arany János Általános Iskola és Gimnázium diákjai. Bár a tapasztalatok szerint a hagyományos ökonapok elsősorban az általános iskolásokat mozgatják meg, a közösségi munkából általában a gimnazisták is kiveszik a részüket.
Nem volt ez másképp az idén sem, a nagyok az intézmény zöldudvarát takarították ki – mesélte Varga Zsuzsa. A szervezésből oroszlánrészt vállaló pedagógus elmondta, hogy a gyomlálást és a zöldhulladék összeszedését követően kezdődhetett el a veteményezés, ami már az alsósok feladata volt.
A gyerekek különböző magokat vetettek, palántákat – a többi között epret, paradicsomot és paprikát – telepítettek a kertben kialakított, friss termőfölddel feltöltött ágyásokba. Minden osztály és a tanulószobások saját parcellát kaptak, így mostantól a diákok dolga, hogy gondozzák a konyhakerti növényeket, amelyek fejlődését folyamatosan nyomon követik majd.
Patkó Lajos iskolaigazgató szerint az órákon elsajátított elméleti tudás gyakorlati alkalmazása, valamint az ismeretek ellenőrzése hozzájárul ahhoz, hogy az Arany tanulói még harmonikusabb viszonyba kerüljenek a természettel. Ez pedig rendkívül fontos, hiszen az iskola nagy hangsúlyt helyez a természettudatos gondolkodás népszerűsítésére – emelte ki az igazgató, hozzátéve, hogy olyan diákokat szeretnének kiengedni az iskolapadból, akik tisztelik és védik az élővilágot.
A kertészkedés mellett a játékra is jutott idő. Nagy sikert aratott a kiállítással egybekötött hulladékszobor-készítés, valamint az aszfaltrajzverseny, amelynek témáját a Föld napja adta. Természetesen a legjobbak jutalmakat kaptak, ahogyan a környezetvédelmi totó helyes megfejtői is apró ajándékokra számíthattak.
Pihenésképpen ökobüfé várta a gyerekeket, akik otthonról vitt, saját készítésű egészséges finomságok közül válogathattak. A zöldprogramok sorát diák-önkormányzati nap zárta változatos sport- és zenei programokkal, pódiumbeszélgetésekkel.
Fellépett az Arany János iskola diákjaiból verbuválódott Spoon zenekar, a Négy Muskétás Fashion Dance tánccsoport, valamint koncertet adtak a televíziós tehetségkutatók révén országos ismertségre szert tett Szécsi ikrek. A tornacsarnokban röplabda-, míg a műfüves pályán focibajnokság zajlott. Janicsák Veca, a népszerű énekes és Szellő István televíziós műsorvezető a fiatalok kérdéseire is válaszolt interaktív beszélgetésük során.

-os