Megujul_a_Janos-hegyi_Erzsebet-kilato_kornyezete

Megújul a János-hegyi Erzsébet-kilátó környezete

A terveknek megfelelően halad a kerületi lépcső- és járdafelújítási program. Nemrégiben elkészült a Tamási Áron utcai lépcsős járda rekonstrukciója, valamint átadták a gyalogosoknak a Rőzse utcát a Diós árokkal összekötő, átépített lépcsőt. A következő hetekben további lépcsőket és járdákat újítanak fel, valamint rendezik az Erzsébet-kilátó környezetét.

A közelgő turisztikai szezonra tekintettel az önkormányzat városfejlesztési irodájának munkatársai bejárást tartottak a János-hegyi Erzsébet-kilátó környezetében. Olyan hibákat kerestek, amelyek esetleg veszélyeztethetik a kirándulók biztonságát.
A felmérés során kiderült, hogy a kilátó alatti kiszolgálóépületet körülvevő kerítésoszlopok erősen korrodáltak, ezért cserére szorulnak – mondta el lapunknak Rimóczi János irodavezető. Az oszlopok újraöntése már megkezdődött, így a helyreállítást az eredeti állapot megtartásával végezhetik el. Megújul a kilátó előtti teret körbefogó korlátsor is, ott – részben az értelmetlen vandalizmus miatt – kilencvenhét hibás oszlopot kell kicserélni. Mivel régi műkő oszlopokról van szó, az önkormányzat szakcég segítségét is igénybe veszi a korhű megjelenés visszaállítása érdekében. A munkálatok részeként az oszlopokat vízbeszivárgást gátló bevonattal látják el, ezzel növelve várható élettartamukat.
Befejeződött a lépcsős járda javítása a Tamási Áron utcában, a Thomán István és a Hangya utca közötti szakaszon. Szintén elkészült a Diós árok 16. és a Rőzse utca közötti lépcsősor rekonstrukciója, aminek során új korlátot is építettek.
Folyamatban van a Szépkilátás utcát a Tücsök utcával összekötő lépcső teljes felújítása. A régi, közel húszméteres, elhasználódott lépcsősort elbontják, majd az alapoktól újjáépítik, a munka a nyár elejéig elkészül. Ugyanott a lépcsőkarokat összekötő harmincméteres járda vízelvezető folyókát és aszfaltburkolatot kap. Jól halad az Arató köz és a Bazin utca közötti járda építése, a burkolatcsere mellett a hiányzó vízelvezető rendszert is kiépítik.
Az Orbánhegyi út és a Tóth Lőrinc utca sarkán újra cseréltek egy baleset miatt eltört parkolásgátló oszlopot, valamint hamarosan pótolják a Csörsz utcai MOM Sport előtt hiányzó oszlopokat. A tervek szerint júniusban kijavítják az 59-es villamos Vas Gereben utcai megállójával szembeni lépcső balesetveszélyes részeit.
Váczi János alpolgármester elmondta, visszatérő probléma, hogy a tapasztalatok szerint a Fővárosi Közterület-fenntartó kukásautói, részben a parkoló járművek miatt, egyes utcákban a járdára hajtanak, és tönkreteszik a padkát. A lakók állítása szerint ez történt a Szilágyi Erzsébet fasor és a Mese utca sarkán, ahol tíz méter hosszan rongálta meg a nehéz teherautó a hasított kő szegélyt – a szomszédos zöld területen a jármű keréknyoma is megmaradt. Az úthibát rövid időn elül helyreállíttatja az önkormányzat, amely nemrégiben hasonló okokból volt kénytelen kijavíttatni a Zsolna és a Zsibói utca sarkán lévő padkát – tette hozzá az alpolgármester.
Elkezdődik a parkoló melletti támfal részleges helyreállítása a Tamási Áron utcában. Megerősítik a támfalrendszert, és egy darabon visszabontják a falazatot, hogy ne jelentsen veszélyt a közlekedőkre.
Ugyancsak megkezdődik a Vas Gereben utca alsó részénél található víznyelőakna felújítása. Az utcán lezúduló víz miatt hordalékkal feltöltődő aknát az önkormányzat rendszeresen takaríttatja, s a legutóbbi tisztításkor kiderült, hogy tönkrement a nagyméretű vasrácsok kerete. A javításokat az autóforgalom fenntartása mellett végzik.
Változatlanul zajlik a hegyvidéki utak kátyúzása. A következő időszakban a Sólyom úton, a Városkúti úton, a Virányos úton, a Sion lépcsőnél és a Győri úton javítják ki az útfelület hibáit.

mm.