Muskatli_mindenkinek

Muskátli mindenkinek

A tavalyinál tízezerrel több, összesen harminckétezer palánta talált gazdára a hetedik alkalommal meghirdetett muskátliosztáson.
„A miénk a főváros legzöldebb kerülete – emelte ki Pokorni Zoltán. – Azt szeretnénk, hogy ez ne csak a parkok, erdők és a kertek miatt legyen igaz, hanem a házak homlokzata, a belső udvarok és az erkélyek miatt is kiérdemelnénk a megnevezést. Különösen a városközpontban fontos, hogy minden lehetőséget megragadjunk a virágosításra, a zöld területek növelésére.”
A Hegyvidéki Önkormányzat sokat tesz a rábízott zöld területek fejlesztése, szépítése érdekében. Mint a polgármester fogalmazott, a muskátliosztással csupán az otthoni virágosítás első lépését biztosítják, hiszen az egytálcányi virág kiültetése és gondozása már a polgárok feladata.
Szerencsére van is fogadókészség, amit bizonyít, hogy évről évre egyre több muskátlit lehet látni az ablakokban – tette hozzá Pokorni Zoltán, aki elmondta, hogy az idén sem marad el a főutak feldíszítése. A Böszörményi úton, a Jagelló úton, az Apor Vilmos téren, valamint a Csörsz utcában, a MOM Kulturális Központ és a MOM Sport közelében hatszáz cserép muskátlit helyeznek ki a villanyoszlopokra szerelt kaspókba.
Fonti Krisztina alpolgármester külön is szólt az önkormányzattal partneri viszonyt ápoló Természet- és Környezetvédelmi Polgárőr Egyesület segítségéről. A szervezet tagjai őrizték a reggel kipakolt muskátlisládákat, valamint a növények szétosztásában is közreműködtek.
A nyolc évvel ezelőtt életre hívott közterületi virágosítási program keretében számos korábban elhanyagolt, gazos vagy éppen szemetes területet vett gondozásába az önkormányzat – mondta el Kovács Lajos alpolgármester. Legutóbb a Roskovics és a Ráth György utca sarkán felszámolt szelektív hulladékgyűjtő konténerek helyén alakítottak ki ágyásokat, és a virágszigeteken tavasszal több ezer begóniát, bársonyvirágot ültetnek el.
Váczi János alpolgármester a zöldprogramok fontosságát hangsúlyozta. A két évvel ezelőtt a Zugliget Óvoda tetején elhelyezett napelemes rendszert említette, amely az intézmény elektromosenergia-felhasználásának mintegy kilencven százalékát biztosítja.
Az idén négy helyszínen vehették át a hegyvidékiek a fejenként egy tálca muskátlit. A polgármesteri hivatal melletti téren Fonti Krisztina és Kovács Lajos, valamint Sikota Krisztina, az önkormányzat oktatási és kulturális bizottságának elnöke, a Pagony utcai Tesco előtt Menyhárt Éva és Péczely Attila önkormányzati képviselők, a Zalai úton Váczi János és Felső Gábor képviselő, a Csaba utcában pedig Bernyák Adrienn és Harmos Andrea képviselők segédkeztek a virágok átadásában, míg Pokorni Zoltán valamennyi helyszínen jelen volt.

M.