Napkozis_tabor_a_vadasparkban1

Napközis tábor a vadasparkban

A XII. kerület határától néhány megállónyira, a 22-es busz utolsó „városi” megállójától rövid sétányi távolságban terül el a Budakeszi Vadaspark, amely egész évben várja a látogatókat. Nyáron napközis tábort szerveznek azoknak az általános iskolásoknak, akik szeretnének egy kicsit jobban megismerkedni a park lakóival, szívesen részt vennének az állatok gondozásában, és nyitottak az érdekes, tanulságos erdei kalandokra.

Miközben a Budakeszi Vadaspark legszebb májusi arcát mutatja, friss, zöld lombot öltöttek a fák, és az állatok is látható elégedettséggel napfürdőznek, szorgos munka folyik a háttérben. A szokásos tennivalókon kívül a park munkatársai már készülnek az idei napközis táborokra. A július 7-i kezdés után augusztus közepéig hat turnusban várják a természetet kedvelő gyerekeket.

A számtalan érdekes program célja, hogy a fiatalok jó levegőn, szabadban töltsék a szünidő egy részét, játszva tanuljanak, és olyan élményekkel gazdagodjanak, amelyek felkeltik érdeklődésüket. Nem titkolt szándék, hogy nyitottá váljanak a természet védelme, az erdő tisztelete iránt. Mindenki megtalálhatja a kedvére való elfoglaltságot, és a tábor után tovább is mélyítheti ismereteit az adott területen. Hogy közben a táborozók kicsit a vadaspark bennfenteseivé is váljanak, lehetőségük lesz bepillantani az ottani napi munkába. Mindezt pedig gyönyörű környezetben tehetik, szakavatott zoopedagógusok irányítása és felügyelete mellett.

A táborozók részletesen kidolgozott napirendjében a közös reggeli után a délelőttöt általában az állatokkal való ismerkedés és a gondozásukba, etetésükbe való bekapcsolódás tölti ki. Alkalom nyílik a dámvadakkal, muflonokkal barátságot kötni, eledelüket előkészíteni. Az országban egyedülálló, hogy a látogatók számára is nyitott simogatóban nem házi-, hanem vadállatok laknak. A vadaspark muflonjai és dámvadjai megszokták és meg is kedvelték az emberek jelenlétét, elfogadják kézből is a lucernás tápot, és a gyerekeket is szelíden veszik körbe, újabb finomságban reménykedve.

A parasztudvarban háziállatok élnek, ott is a napi ápolásban vehetnek részt a táborozók. Almozhatnak, etethetnek, takaríthatnak, ahogyan egy gazdasszonyhoz vagy gazduramhoz illik. A farkasok és medvék etetését viszont csak biztonságos távolságból szemlélhetik a gyerekek, akik további programként madárodút készíthetnek, és segédkezhetnek a befogott madarak gyűrűzésében is.Napkozis_tabor_a_vadasparkban2

Az egyik délelőtt az állatok utánzása és a hegymászásnál hasznos tudományok ellesése lesz a cél: a szomszédos kalandpark pályáin lehet kipróbálni, ami egy mókusnak, vagy nyestnek erőlködés nélkül, elegánsan megy. Ebéd után kirándulások, kézműves-foglalkozások következnek. A nyomolvasás és nyomkészítés mellett a kürtőskalács sütésének fortélyaiba is beavatást nyernek a táborozók, akik emellett görényeket sétáltathatnak, és lovas kocsis erdei élménytúrán vehetnek részt. Azt pedig, hogy mit jelent a tűzrajzolás, nem is áruljuk el – hadd legyen meglepetés!

A délutáni búcsúzás előtt közös uzsonnázás során lehet felidézni a nap élményeit. A főhadiszállás a kör alakú erdei lakban lesz, ahol mindig van lehetőség egy kis szusszanásra. A csupa üveg terem már most sem üres, sok simogatást remélve várja benne a gyerekeket Nóra és Nóri, a két kis patkánylány. Az erdei lak alkalmas arra is, hogy esős időben be lehessen húzódni oda. A szervezők persze rossz idő esetére is készülnek érdekes programokkal.

A fiatalok minden bizonnyal maradandó emlékekkel távoznak majd, ráadásul a táborra emlékeztető ajándékokat is kapnak: a Budakeszi Vadaspark logójával díszített pólót, hátizsákot, kulacsot, esőkabátot, egy emlékfotót és egy féléves bérletet, amellyel akárhányszor visszatérhetnek, és találkozhatnak az ott megismert kedvencekkel.

(Barta)

 

Részletes információkat a táborról, a jelentkezési feltételekről a www.vadaspark-budakeszi.hu weboldalon találnak az érdeklődők.