Nyarkoszonto_borfesztival1

Nyárköszöntő borfesztivál

A Gesztenyés kert árnyas fái alatt harmadik alkalommal megrendezett Rosalia borfesztivál egyike a legelső hasonló rendezvényeknek az év folyamán, nyárköszöntőnek is mondják. Kiváló alkalom arra, hogy jó bort kóstoljunk, borvidékek, borászatok nedűivel ismerkedjünk, és tegyük mindezt a Hegyvidéken, vonzó környezetben.

Az egyre nagyobb népszerűségnek örvendő borfesztiválok hamisítatlan hangulata a Gesztenyés kertben is jelen volt a Rosalia Rosé és Pezsgő Borok Ünnepén május 9–11-ig. Egy-egy ilyen rendezvényen élmény sodródni a házikók között, és bele-belehallgatni a beszélgetésekbe. Itt egy fiatal pár szemérmes távolságtartással ismerkedik a választékkal, ott a kései szüretről, a csekély lémennyiségről esik szó, amott pedig valaki szakavatottan forgatja borát a pohárban, miközben a borász az élesztőkről tart büszkeségtől áthatott előadást.
Jó találkozási lehetőség ez, ahol szemtől szemben lemérhető a munka sikere, ahol nem színtelen tételek cserélnek gazdát egy monitor képernyőjén, hanem kézben van a bor, és azonnali a visszajelzés. Bár a rendezvény célja, mint a nevéből is kiderül, a rozék, habzó- és pezsgőborok népszerűsítése, a legtöbb asztalnál a fehérek és vörösek vannak túlsúlyban, és a poharakban is főleg ezeket látni.Nyarkoszonto_borfesztival2Jó volt a szervezők megérzése, társadalmi szinten valóban még csak ismerkedünk a rozékkal. Talán ahogy nő az igény, úgy rukkolnak elő a borászatok is mind több fajtával. Ha pedig a közönség egy végigdolgozott nyári nap estéjén megtapasztalja a szép rozék értékét, akkor a siker is garantálható.
A pezsgő talán még sajátosabb helyzetben van, hiszen Magyarországon a lakosság jelentős része évente egyszer issza, szilveszterkor (ugyanúgy, ahogyan a többség egyszer eszik halat, karácsonykor). Pedig a frissítő pezsgő nem a tél, hanem a forró nyár itala. Ilyenkor tud kibontakozni az értéke, hűtve mutatkozik meg igazi vonzereje. A fesztivál megnyitása után Pokorni Zoltán polgármester is egy jó pezsgővel kezdte a kóstolót.
A Rosalia bájához hozzájárul a sokfélesége is: a vendégek között a legkülönfélébb korosztályok és társadalmi rétegek jelennek meg. Van sörösdobozt szorongató tinédzser, aki csak koncertre jött, vannak öltönyös urak, akik üzleti tárgyalást vezetnek le itt, feltűnik biciklit toló kismama, valamint olyan ember is, aki most inkább csak az illatokat és a hangulatot akarja magába szívni. A Gesztenyés kert fái alatt azonban egyben mindenki egyetért: jövőre is vissza kell térniük ide.

B. I.