Orszagos_siker_az_olaszversenyen

Országos siker az olaszversenyen

Beírta nevét az Országos Középiskolai Tanulmányi Verseny történetébe a Tamási Áron iskolába járó Dávid Luca, aki első hegyvidéki diákként megnyerte a rangos sorozat olasz nyelvi döntőjét. Teljesítménye értékét növeli, hogy országos összehasonlításban a finálét megelőző két fordulóban is a legtöbb pontot szerezte.

A Tamási Áron Általános Iskola és Német Két Tannyelvű Nemzetiségi Gimnáziumban 2005-ben indítottak először neolatin évfolyamot, amely azóta is rendkívül népszerű a végzős általános iskolások körében. Ez nem véletlen, hiszen kevés fővárosi középiskolában indul olyan nulladik osztály, ahol heti 14 órában oktatják az olasz, portugál és francia nyelvet. Az ezt követő négy évfolyamon pedig kiemelt óraszámban folytatódik a képzés.
Ennek köszönhető, hogy a tamásis diákok évek óta kiválóan szerepelnek a különböző nyelvi versenyeken. A legutóbbi Országos Középiskolai Tanulmányi Versenyen elért sikerhez hasonló eredményt azonban eddig még nem sikerült felmutatni: a több ezer induló közül Dávid Luca első helyezést ért el olaszból. Méghozzá nem is akárhogyan, hiszen a 12.-es lány a döntőt megelőző két fordulóban is a legtöbb pontot szerezte az országban.
Luca családjában hagyomány az olasz kultúra szeretete és ismerete, szülei is jól beszélik a nyelvet. Ezért tartották fontosnak, hogy gyermekük is megtanulja azt. Luca folyamatosan fejleszti tudását, olasz irodalmat olvas, és igyekszik minél több olasz filmet megnézni eredeti nyelven. Mint mondta, szerinte ez a legjobb módszer, hiszen így tulajdonképpen szórakozva tanulhat.
Az anyanyelvi környezet is számít, épp ezért a családi nyaralások célpontja általában Olaszország. Persze, az iskolai háttér is fontos, a nyelvtani szabályok, a helyes beszéd és írás elsajátításához szakember támogatására van szükség.
„Sokat köszönhetek középiskolai tanáraimnak, Csap Ágnesnek, aki három évig, valamint Fazekas Claudiának, aki az utolsó fél évben tanított – mondta Luca. – Nagyon sokat tanultam, de az alapos felkészülés ellenére azért adódtak nehéz pillanatok a versenyen.”
Bár Dávid Luca kiválóan beszél olaszul, mégis inkább más, egészen különleges irányban szeretne továbbtanulni: egy fiatal, ám annál gyorsabban fejlődő tudomány, a molekuláris bionika érdekli.

mm.