Szabo_Lorinc_fenyei

Szabó Lőrinc fényei

Ma már szinte elképzelhetetlen, hogy húsz évvel ezelőtt Szabó Lőrinc műveihez csak antikváriumokban lehetett hozzájutni. A költő kötetei most ott sorakoznak a magukra valamit is adó könyvesboltok polcain, sőt, az iskolai tantervnek is részei.
Ez a Szabó Lőrinc Alapítvány munkájának is köszönhető, ahogyan az is, hogy az elmúlt két évtizedben számos külföldi helyszínen állítottak emléktáblát a Lóci-versek szerzőjének, akinek hagyatékát a család őrzi és tárja a nyilvánosság elé a Szabó Lőrinc-emlékszobában. A költő személyes tárgyaival, könyveivel teli tér a mai napig hatásosan idézi meg egykori gazdája gazdag szellemi hagyatékát, és természetesen a kutatók előtt is nyitva áll.
Minderről a MOM Kulturális Központban rendezett „Fények vagyunk mind…” című Szabó Lőrinc-esten beszélt Széchenyi Ágnes. Az irodalomtörténész ez alkalomból a kupolateremben kiállított tárgyak történetébe és számos kulisszatitokba is beavatta a hallgatóságot.
A verselőadásokkal és a költő dédunokáinak, Barker Lucának és Zsombornak hárfa-, illetve gitárjátékával is színesített est elején Simon Erzsébet tolmácsolta a betegsége miatt távol maradni kényszerülő Fonti Krisztina alpolgármester szavait: „A mai, kamarakiállítással egybekötött zenés irodalmi estnek több aktualitása is van. Két évvel ezelőtt avattuk fel Gáborjáni Szabó Kálmán festő- és grafikusművész emléktábláját a Kiss János altábornagy utca 34. alatti társasház falán, mely ház negyedik emeletén volt a művész lakása és műterme. A festőművész unokatestvére volt Szabó Lőrinc, aki gyakori vendég volt a családnál. A költő, aki száztizennégy évvel ezelőtt született, a kerület lakója volt, s erről emléktábla tanúskodik a Németvölgyi út 16. számú házon. Ott születtek a híres Lóci-versek, s e lakásban többször megfordult a beteg, kerületben kezelt Juhász Gyula is.”
Ropolyi Lajos, a Szabó Lőrinc Alapítvány kuratóriumának tagja vetítéssel emlékezett az 1994-ben létrehozott szervezet elmúlt húsz évére és az alapítókra, akik között ott volt többek között Németh Ágnes, a Püski házaspár, Széchenyi Ágnes, Illyés Gyuláné és a költő másod-unokatestvére, Gáborjáni Péter is. Utóbbi a zenés irodalmi esten nem egy anekdotával járult hozzá Szabó Lőrinc emlékének megidézéséhez.

J. Zs.