Ujabb_programok_a_kozbiztonsagert

Újabb programok a közbiztonságért

Bővítik a kerületi térfigyelő kamerák hálózatát, pályázatot írnak ki az idősek biztonságának növelése érdekében, támogatást biztosítanak a rendőrségnek az úgynevezett szabadidős járőrszolgálat elindításához – számos olyan programról esett szó a képviselő-testület legutóbbi ülésén, aminek révén tovább javulhat a Hegyvidéken élők biztonsága.

A kerületi rendőrkapitányság elmúlt évi tevékenységéről számolt be az önkormányzati képviselő-testület májusi ülésén Hoffmann Kornél kapitányságvezető. Mint elmondta, túlnyomórészt vagyon elleni bűncselekmények fordulnak elő a Hegyvidéken. A kiemelten kezelt bűncselekmény-kategóriák közül a gépkocsilopások és -feltörések száma csökkent tavaly, ugyanakkor némileg több lakásbetörés volt. Kevesebb a lopás, viszont emelkedett a garázdasággal, illetve súlyos testi sértéssel járó esetek száma – ezzel együtt azonban javult a nyomozás eredményessége. Jelentősen csökkent a személyi sérüléses balesetek száma; a közlekedésbiztonsági helyzet javítása érdekében a rendőrség sebességméréseket, közlekedésrendészeti akciókat, ellenőrzéseket hajtott végre.
Hoffmann Kornél hangsúlyozta, sikerült megerősíteni a rendőrök közterületi jelenlétét, ennek is köszönhető, hogy tavaly közel háromszáz elfogás történt, ami másfélszer több a 2012-es adathoz képest. Bűnmegelőzési tevékenységük keretében folytatták az Iskola rendőre programot, az óvodákban Pindur Pandúr-vetélkedőket szerveztek, míg az időseknek előadásokat tartottak, kiemelt figyelmet fordítva a trükkös lopások megelőzésére.
Váczi János alpolgármester elmondta, hogy az önkormányzat megállapodást kötött a kerületi kapitánysággal az úgynevezett szabadidős járőrszolgálat elindításáról. A kerület finanszírozásában a rendőrök túlórában vállalnak majd járőrszolgálatot, ami jelentősen növeli az egyenruhások közterületi jelenlétét. Az alpolgármester kiemelte, hogy az idén negyvenmillió forintot fordítanak tíz új térfigyelő kamera kiépítésére, és amennyiben sikerrel szerepelnek a Belügyminisztérium pályázatán, további, a bűnmegelőzést és a felderítést egyaránt segítő kamerákat helyezhetnek el a kerületben. A Hegyvidéki Rendészet egy autóra szerelhető, így bárhol bevethető mobil kamerát is üzemeltet majd a közbiztonság javítása érdekében.
A rendőrséghez hasonlóan a tűzoltók is elkészítették összefoglalójukat tavalyi munkájukról. Sebők Péter, az Észak-budai Katasztrófavédelmi Kirendeltség II. kerületi Hivatásos Tűzoltó-parancsnokságának helyettes vezetője elmondta, hogy 2013-ban 232 műszaki mentéshez és 136 tűzesethez vonultak ki a Hegyvidéken. Huszonnyolc esetben történt személyi sérülés, 6-an elhunytak, ugyanakkor 31 esetben életet tudtak menteni. A parancsnokhelyettes arról is beszélt, hogy laktanyájuk már régen megérett a felújításra, elöregedett gépjárműveiket pedig egyre gyakrabban kell nélkülözniük a folyamatos műszaki problémák miatt.
Sipos Péter képviselő (Párbeszéd Magyarországért) a komoly gondokat hallva arra kérte a polgármestert, hogy felsőbb szerveknél kezdeményezze a tűzoltók munkakörülményeinek javítását. Pokorni Zoltán hangsúlyozta, ismerik a problémákat, ezért is különítettek el a kerület költségvetésében ötmillió forintot a tűzoltóság támogatására.
A Biztonságos Otthon pályázat fedezeteként szintén ötmillió forint keretösszeget szavazott meg a képviselő-testület. Az új program keretében az önkormányzat támogatást nyújt az időseknek, hogy lakásaik bejárati ajtaira a biztonságukat növelő hevederzárakat szereltessenek fel.
Váczi János alpolgármester két újabb, előkészület alatt álló pályázatról is hírt adott a testületi ülésen. A térfigyelő hálózat bővítéséhez kapcsolódóan lehetőséget biztosítanak majd a társasházaknak arra, hogy amennyiben hozzájárulnak a kiépítés költségének 80%-ához, az ő épületük előtt is működtet térfigyelő kamerát az önkormányzat. Erre a programra 10 millió forint keretösszeg áll rendelkezésre. Szintén tervezik, hogy a hegyvidéki autótulajdonosok számára pályázati úton, kedvezményes áron hozzáférhetővé tesznek egy nyomkövető rendszert, aminek alkalmazásával hatékonyabban megelőzhetők lennének a gépjárműlopások.
Jóváhagyta a képviselő-testület az önkormányzat 2013. évi költségvetési beszámolóját, ezzel együtt pedig megalkotta a zárszámadási rendeletet. Kedvező fejleményekről számolt be az elmúlt évi gazdálkodás kapcsán Szűtsné Kiss Zsuzsanna. A pénzügyi és költségvetési iroda vezetője kiemelte, jelentős hatása volt az adósságkonszolidációnak, aminek keretében az állam 3,25 milliárd forint összegben vállalt át tartozást. A pályázati források bevonása is jól alakult, európai uniós pályázatokon tavaly 432 millió forintot kapott az önkormányzat az intézmények fejlesztéséhez, a többi között a bölcsődei, óvodai kapacitások bővítéséhez.
Pokorni Zoltán polgármester megjegyezte: a bölcsődei férőhelyeket 60%-kal bővítették az elmúlt években, így az idén már egy jelentkezőt sem kellett visszautasítaniuk, amire korábban nem volt példa. Vincze Géza (MSZP) a költségvetési beszámoló számaiból arra következtetett, hogy a kerületi parkolási rendszer üzemeltetése veszteséget termelt, az irodavezető válaszából azonban kiderült, téves az értelmezés: tavaly közel 400 millió forint bevételi többlet származott e tevékenységből.
Módosították az idei költségvetési rendeletet is. Szűtsné Kiss Zsuzsanna ennek kapcsán szintén pozitív változásokról adott hírt. Az iparűzési adóból befolyó bevétel 87 millió forinttal lesz magasabb a vártnál, emellett többletbevételt jelent a Zalai úti óvoda és bölcsőde épületének energetikai fejlesztéséhez kapott uniós támogatás, valamint a védőnők kötelező béremeléséhez az Országos Egészségbiztosítási Pénztártól kapott forrás is.
A Budapest Komplex Integrált Szennyvízelvezetése elnevezésű, uniós támogatású fővárosi projekt keretében a XII. kerületben is megépül több mint hat kilométernyi csatorna mintegy 250 bekötési lehetőséggel, ennek költségeihez a Hegyvidéki Önkormányzat 38 millió forinttal járul hozzá. Pokorni Zoltán elmondta: bár a főváros lehetőséget biztosítana rá, hogy az érintett lakókra terheljék a hozzájárulás összegét, a XII. kerületben nem hárítják át ezt a kiadást – az ingatlanokon belüli csatornaépítés költségeit így is a tulajdonosoknak kell viselniük.
Hozzájárult a testület, hogy az önkormányzat a Nemzeti Kulturális Alap és Mira Hoxha, Albánia nagykövetének támogatásával felállítsa Boldog Teréz anya szobrát a róla elnevezett téren. A szobor avatásának tervezett időpontja szeptember 5-e, Boldog Teréz anya halálának évfordulója, amit az ENSZ magyar kezdeményezésre két évvel ezelőtt a jótékonyság világnapjává emelt.

z.