Valamennyi jelentkezőt felvették a bölcsődék

Kevésbé közismert, hogy a bölcsődei ellátás nem jár alanyi jogon, a gyerekek felvételekor a Hegyvidéki Önkormányzat elsősorban a szociális helyzetet veszi figyelembe. Az új rendszer beváltotta a reményeket, hiszen az utóbbi években nem kellett egyetlen szociálisan rászoruló jelentkezőt sem elutasítani. Hozzájárul ehhez az öt évvel ezelőtt megkezdett intézményfejlesztési program, amelynek keretében százhuszonhárom új férőhelyet alakítottak ki, így jelenleg a kerületi fenntartású bölcsődékben háromszázhárom kisgyermeket tudnak fogadni – mondta el lapunknak Kovács Lajos, az önkormányzat szociális intézményrendszerét felügyelő alpolgármester.
A Zugligeti Bölcsődében negyven fővel növelték a felvételi keretszámot azzal, hogy az ottani játszóházat a Mesevár Óvodába helyezték át, a felszabaduló helyen pedig csoportszobákat alakítottak ki. Ezenkívül az OMSZI Kht.-val kötött megállapodás értelmében tizenöt hegyvidéki gyermeket helyezhet el az önkormányzat a Bíró utcai bölcsődében, valamint a jogszabályváltozásoknak köszönhetően 2010 márciusa óta valamennyi intézményben tízről tizenkettőre növelték a csoportok létszámát.
A legfontosabb beruházás a Krisztinavárosi Bölcsőde uniós támogatással – a közel 167 millió forintos fejlesztés költségének csupán tíz százalékát kellett az önkormányzatnak befizetnie – megvalósuló bővítése, aminek során további két csoportszobát építettek. A beruházásnak köszönhetően megtörtént a nyílászárók részleges cseréje, az elektromos rendszer modernizálása, valamint a szükséges akadálymentesítés is. Értéknövelő szolgáltatásokat is bevezettek: ilyen a hosszított nyitva tartás, vagy az időszakos házi gyermekfelügyelet. Az új, multifunkcionális helyiségben immár a speciális nevelési igényű gyerekek mozgásfejlesztése is megoldott.
„Büszkék vagyunk arra, hogy az idén is az összes olyan kisgyermek bejutott valamelyik bölcsődénkbe, akinek a napközbeni felügyelete egyébként nem lenne megoldott – emelte ki Kovács Lajos. – Az viszont előfordulhat, hogy nem mindenki a vágyott intézménybe nyert felvételt, ezekben az esetekben bízunk a szülők megértésében. Sajnos az egyes bölcsődék befogadóképessége korlátozott, mindenkit nem tudunk egyetlen helyre zsúfolni, bármennyire kedvezőbb is az.”

(m)