Zöldszervezetekkel egyeztetett a polgármester

Folytatódtak az egyeztetések a civilekkel a Normafa-rehabilitációval kapcsolatban, Pokorni Zoltán és kollégái ezúttal több zöldszervezettel ültek le tárgyalni. A megbeszélésen részt vettek a Budakörnyéki Natúrparkért Egyesület, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület, a WWF Magyarország, a Védegylet, valamint a Greenpeace képviselői.
A polgármester az eddigi előkészítő munka összefoglalásaként beszélt a Normafa-törvényben meghatározott terület vagyonkezelésének átvételéről, a Normafa Fenntartó és Üzemeltető Intézmény megalakításáról, továbbá a civilszervezetekkel folytatott egyeztetések tapasztalatairól. A zöldszervezetek képviselői elismerően nyilatkoztak arról, hogy a Normafa-törvény megalkotása óta számos olyan lépés történt az önkormányzat részéről, ami megnyugtató irányt mutatott a fejlesztési elképzelésekkel kapcsolatban. Példaértékűnek nevezték az együttműködést az egyeztetések, a népszavazás kezdeményezése, valamint a civil és szakmai véleményeket figyelembe vevő rugalmas tervezés terén. Az együttgondolkodás jegyében hamarosan közös bejáráson vesznek részt az önkormányzat és a zöldszervezetek munkatársai: a természetvédők egy vezetett túra keretében ismertetik a terület élővilágával kapcsolatos tapasztalataikat és tanácsaikat.
Pokorni Zoltán tájékoztatta a jelenlévőket, hogy a Natura 2000-es hatásvizsgálat időtartamát meghosszabbították, hogy a lehető legpontosabb adatok álljanak rendelkezésre a teljes vegetációs időszakra vonatkozóan. A beszélgetésen ismét felmerült a síközpont kérdése, aminek kapcsán a polgármester elmondta, hogy a Normafa négy évszakos parkerdő funkcióját szeretnék rehabilitálni, tehát nem terveznek európai szintű, versenyzésre alkalmas síközpontot.
Fontosnak tartják azonban a terület rendezettségének helyreállítását, például a futóutak, sétaösvények, turista- és zarándokutak rendbetételét, a játszóterek felújítását, az alapvető kiszolgáló infrastruktúra – illemhelyek, csomagmegőrző, esetleg öltöző – kialakítását a meglévő épületek felhasználásával, a downhill-kerékpárosok által okozott problémák kezelését, a parkolási gondok megoldását, valamint a lepusztult műemlék épületek újjáélesztését. Pokorni Zoltán kiemelte: a felújításra váró Zerkovitz-major új funkcióval való megtöltése, valamint egy színvonalas tanösvény kialakítása érdekében szívesen fogadják a zöldszervezetek szakmai javaslatait.

d.