Elet-ter1

Élet-tér

Berzy Katalin különleges technikával reprodukált hétköznapi tárgyakat, míg Titkó Ildikó a Hegyvidék legromantikusabb helyszíneiről készített tusrajzokat. A Barabás Villa Galériában nyílt Élet-tér című kiállításon a látogató úgy érzi magát, mintha egy rég nem látott barát otthonába csöppent volna.

Valaki megnyomott egy hatalmas fogkrémes tubust, amiből kifolyt a paszta – nem csavarták rá a kupakot. Nem messze tőle a varrógép textilre, az írógép papírra vár. Két hatalmas olló hever szétnyitva. Vajon ki hagyta így? És a porszívót, alatta egy cetlivel, amire ezt írták: „béke poraira”? Kacatos fiók, benne egy pár stoplis cipő, tojástartó és még sok minden más. Óriási anyacsavar a sarokban. Honnan eshetett ki?
Az emeleten ismerős képek. A többi között az Istenhegyi út, a Költő utca, a Nárcisz utca és a Ráth György utca lenyomatait láthatjuk; kerületünk legromantikusabb helyei ezek.
Nehéz elhinni, hogy nem egy régi barát otthonába, hanem a Barabás Villa Galéria legújabb tárlatába, Berzy Katalin keramikus és Titkó Ildikó grafikus Élet-tér című kiállításába csöppentünk.
„Nagyon szeretem a régi tárgyak hangulatát, mívességét” – mesélte a Ferenczy Noémi-díjas Berzy Katalin, aki raku technikával reprodukál hétköznapi eszközöket. A Koreából eredő eljárást – ami igencsak balesetveszélyes – az 1500-as években fedezték fel. Érdekessége, hogy a fém-oxid redukálásának köszönhetően olyan különleges színhatás és felület érhető el, ami egyszeri és megismételhetetlen. Az ezzel a technikával készült tárgyak annyira értékesek, hogy régen arannyal javították az eltört darabokat.Elet-ter2„Mi, művészek, kénytelenek vagyunk sajátos módon kategorizálni az általunk látott munkákat. A művészettörténész azt a fajta tárgyegyüttest, amit Berzy Katalintól lát, a pop-art feliratú fiókba tenné. De ezek mások: mind személyesek. Titkó Ildikó a Hegyvidék újságban megjelent tusrajzait mutatja meg nekünk: a saját személyiségén keresztül juttatja el gondolatait a tollhegyig” – mondta a megnyitón dr. Pogány Gábor művészettörténész.
Titkó Ildikó rajzai 2000 és 2008 között gazdagították lapunkat. „Még egyetemistaként mentem be a Hegyvidék szerkesztőségébe. Müllner Jenőtől, az akkori főszerkesztőtől megkérdeztem, lenne-e munka grafikus számára az újságnál” – emlékezett vissza Ildikó, aki azóta elköltözött a kerületből, és Nyíregyházán tanít, így már nincs módja és ideje megörökíteni a Hegyvidék szépségeit. Mint mondta, nagyon szereti a régi épületeket, a kerület romantikáját. „Fontos, hogy az alkotás művészi és egyedi legyen, megtaláljanak benne engem és a stílusomat” – tette hozzá Titkó Ildikó, aki Berzy Katalinnal közösen varázsolt hangulatos otthont a Barabás Villa Galériából. Erről május 20-ig mindenki meggyőződhet, aki ellátogat a Városmajor utcai kiállítótérbe.

B. Mimi