Iskolai_kertszepites

Iskolai kertszépítés

Családi program keretében újította fel a Németvölgyi Általános Iskola közössége az intézmény udvarát. A természetbarát-osztályba járó másodikosok szülei úgy gondolták, érdemes lenne az iskola „zöld” programjait kertszépítéssel kiegészíteni. A javaslatot támogatta az oktatási intézmény vezetése.
„Örültünk a kezdeményezésnek, hiszen a Németvölgyi kiemelt hangsúlyt helyez a környezettudatos nevelésre, a természetvédelem népszerűsítésére. Ezt bizonyítja, hogy megkaptuk az Ökoiskola címet, illetve a kerületben egyedüliként két évvel ezelőtt természetbarát-osztályt indítottunk” – foglalta össze röviden az előzményeket Dohány András igazgató. Mint elmondta, sikerült megszerezni a kerület támogatását, így a szerszámokat, a festéket, a termőföldet és a homokot, továbbá a növényeket az önkormányzat bocsátotta rendelkezésre.
A Föld napi rendezvényekhez kapcsolódva a kertszépítők egynyári növényeket, valamint háromszáz fagyalt ültettek el az épület mögötti rézsű tetején, míg az új sövény védelmében kerítést alakítottak ki. Homokkal töltötték fel a távolugrógödröt és a homokozót, az utóbbit az alsósok örömére kibővítették, míg a gyerekek rajzokkal díszítették a hátsó kerítést. Lefestették a korlátokat és a kerti padokat, kitakarították a „B” épületet körülölelő vízelvezető árkot, valamint összeszedték a télről visszamaradt zöldhulladékot, száraz ágakat és a gyomnövényeket. Gumikból praktikus kerti asztalokat készítettek, a rézsű szintén gumikkal elkülönített oldalán fűszernövényeket telepítettek, és hozzákezdtek a kevésbé esztétikus betontámfal ülőpaddá alakításához.
Hamarosan – a délutáni foglalkozások során – virágokkal teszik még barátságosabbá a tornacsarnok környezetét. A mostani munkából a szülők és a pedagógusok is kivették a részüket, segített – természetesen önkéntes alapon – szinte a teljes alsós évfolyam, ahogyan a felsősök közül is jó néhányan gereblyét, vagy éppen ecsetet ragadtak.
A tervek között szerepel az idei tanévben az ülőpad befejezése, a sportpályák vonalazásának felújítása, valamint a kültéri játékokhoz, a többi között az ugróiskolához és a twisterhez szükséges pályák felfestése. Az ezekhez szükséges anyagok az önkormányzat jóvoltából rendelkezésre állnak. Dohány András kiemelte, hogy szeptemberben szeretnének ökokertet kialakítani a két épület közötti védett udvarrészen, ahol az alsós osztályok veteményesei kapnának helyet.

em.