Nyitott_kapuk_a_lelkek_fele

Nyitott kapuk a lelkek felé

Kett Groza János képzőművészeti alkotásait láthatják az ügyeiket intéző kerületiek a polgármesteri hivatal első emeleti folyosógalériáján. A tárlat megnyitóján Bognár Levente, Arad alpolgármestere egy hivatalos dokumentumot nyújtott át Fonti Krisztina hegyvidéki alpolgármesternek, amiben Arad városa a Hegyvidékkel való testvérvárosi kapcsolat létrehozásának szándékát fejezi ki.

Az aradi művészek nem ismeretlenek a hegyvidéki közönség számára. Többször találkozhattunk már Kett Groza János munkáival is, akinek ezúttal egyéni kiállítása nyílt a polgármesteri hivatal első emeleti folyosógalériáján. „Azt a bennem zajló háborút mutatom be, amit a jó és a rossz énem vív” – árulta el az alkotó.
„A nézőt nagymértékben segítik a címek, amelyek utalnak az ötletcsírára. A művész ars poeticájában vallja, hogy képei nyitott kapuk a lelke felé” – méltatta a látottakat Siska Szabó Hajnalka festőművész.
A tárlatot megnyitó Fonti Krisztina alpolgármester azt emelte ki, hogy a nagyszerű munkák tovább erősítik az amúgy is szoros kulturális köteléket, ami Arad városa és a Hegyvidék között van. „Mindig nagy öröm számunkra, ha aradi művészek jönnek el hozzánk. 2011-ben az akkor éppen megújult MOM Kulturális Központban az Aradi Kamaraszínház művészei mutatkoztak be vendégjátékukkal, és mi is többször ellátogattunk már hozzájuk: a Solti György Zeneiskola növendékei előadásukkal az Aradi Filmharmóniában, míg a hegyvidéki művészek csoportos és egyéni kiállításaikkal arattak sikereket” – szólt az előzményekről Fonti Krisztina, aki hangsúlyozta: fontosnak tartja, hogy a kerületi diákok kapcsolatot ápoljanak a határon túl élő magyar tanulókkal. Erre jó példa az Arany János és a Csiky Gergely Gimnázium közötti, hosszú évek óta tartó együttműködés.
„Amikor legutóbb, tavaly ősszel Aradon jártam, volt szerencsém találkozni az ottani polgármesterrel. Az akkori beszélgetés során felmerült annak a gondolata, hogy ezt a valóban jól működő kulturális kapcsolatot testvérvárosi kapcsolattal koronázzuk meg. Bízom benne, hogy az erről szóló szerződést sikerül mihamarabb aláírnunk” – fejezte ki reményét Fonti Krisztina.
„A városunk és a Hegyvidék közötti kapcsolat közelebb hozta önkormányzatainkat és polgárainkat, jobban megismerhettük egymást. Nem titok, hogy Arad 2021-ben kulturális főváros szeretne lenni, ezért minden kulturális kötelék fontos számunkra. Tovább szeretnénk erősíteni a hidat, amely Aradot és a Hegyvidéket összeköti” – fogalmazott Bognár Levente, Arad alpolgármestere, aki ezután bejelentette: a város tanácsa január 28-án határozatot hozott, és kifejezte szándékát, hogy testvérvárosi kapcsolatot alakítana ki Budapest XII. kerületével. Az erről szóló, lefordított, hivatalos dokumentumot Fonti Krisztinának nyújtotta át a kiállítás megnyitóján.
„Tudtam, hogy a testületi ülésükön döntés születik majd, de arra nem számítottam, hogy ilyen hamar – reagált a hegyvidéki alpolgármester. – Igazán szép meglepetés ez számunkra! Bízom benne, hogy még ebben az önkormányzati ciklusban sikerül tető alá hozni a testvérvárosi kapcsolatot.”

B. M.