A_szepseg_keresese

A szépség keresése

„Mindig a szépet keresem, ezért a kedvenc témáim az aktfotók” – idézte Módos Gábort Fonti Krisztina alpolgármester a fotós április 28-án nyílt, 75 év című kiállításán a MOM Kulturális Központban. Fonti Krisztina, aki megköszönte a fényképésznek, hogy a Hegyvidéken mutatja be képeit hetvenötödik születésnapja alkalmából, úgy fogalmazott: „A szépség árad Módos Gábor fotóiból, amelyek többnyire a szebbik nemet ábrázolják az élet legkülönbözőbb pillanataiban, közembereket és ismert személyiségeket is. Mindegyikre egyként igaz, hogy nemcsak az alakokból, de környezetükből is árad a harmónia.”
Dozvald János fotóművész megnyitóbeszédében kiemelte, bár ő leginkább kritikusként szeret szólni egy-egy műről vagy életműről, ebben az esetben „tehetetlenül” áll. „Ilyen ünnepi alkalomkor illetlenség kritizálni az alkotót, ilyenkor a hízelkedés esik jól az embernek, az viszont nem válik a hasznára” – mondta. Hozzátette, hogy Módos Gábor szolgáltatást végző fotós, aki szereti a teátrálisan beállított képeket, és aktjainak hála, nonkonform a prűdök szemében.
„A nők általában nem a valódi arcukat szeretnék viszontlátni a róluk készült képeken, inkább egy kedvező képi varázslatot várnak a fényképésztől – folytatta Dozvald János. – Módos Gábor, aki C-kategóriás jogosítvánnyal rendelkezett, fél évszázadon át nyitva hagyta a kamionnal való menekülés útját, végül mégis a fotográfiánál maradt. Koncz Zsuzsa, akinek pályáját végigkísérte, nem egyszer hitet tett mellette. Egyelőre még nem mondtak le róla a nők, még remélnek tőle portfóliót.”
Az üzemmérnöki diplomával rendelkező Módos Gábor számos jelentős pozíciót magáénak tudhatott az elmúlt háromnegyed évszázadban. 1996 óta vezeti a Magyar Alkotóművészek Országos Egyesületének fotótagozatát, annak alelnöke és felügyelőbizottságának elnöke, a HUNGART Egyesület alapítója és elnökségi tagja. 2000 és 2001 között a Nemzeti Kulturális Alap Fotóművészeti Szakmai Kollégiumának is elnöke volt.

J. Zs.