Tavaszi_nagytakaritas_a_Hegyvideken1

Tavaszi nagytakarítás a Hegyvidéken

Az idei év legextrémebb hulladéka díját egy erdőben hagyott műfogsor „nyerte”. Persze, a szokásos műanyag palackokból, nejlonzacskókból és sörösdobozokból is jutott bőven a konténerekbe. A tizenkettedik hegyvidéki tavaszi nagytakarításon tizenkét köbméternyi szemét gyűlt össze.

A szeszélyes időjárás ellenére is sokan csatlakoztak a tizenkettedik alkalommal megrendezett tavaszi hegyvidéki nagytakarításhoz, amit minden évben a Föld napjához kapcsolódóan szervez a Hegyvidéki Önkormányzat. Az idén három helyszínen, a Normafa, a Konkoly-Thege Miklós út és az Eötvös út találkozásánál, a Zugligeti út 61–73. számú ingatlanokkal szemközti természetvédelmi területen, a volt lóvasút-végállomásnál, valamint a Rácz Aladár út 145–147. melletti erdős területen, a zsákutca végében gyűjtöttek hulladékokat.
Pokorni Zoltán polgármester, az esemény fővédnöke elmondta, büszke a hegyvidéki polgárokra, amiért hétvégén, a szabadidejükben, a borongós, esős idő dacára is igyekeznek szebbé tenni környezetüket. „Szerencsére, az erdőkben, a parkokban és a játszótereken egyre kevesebb a szemét, az emberek már jobban tiszteletben tartják ezeket a területeket. Egyetlen európai város sincs arra berendezkedve, hogy folyamatos szemétszedéseket szervezzen. Mindenkinek a saját felelőssége, hogy az uzsonnás zacskót, az italos palackokat ne dobálja el. Amióta megtiltottuk a játszótereken való dohányzást, a leszakadt ágak eltávolításán és a szemetesek kiürítésén túl alig van itt feladat. Néha egy-egy hangulatosabb hétvége után a fiatalok sörösdobozokat hagynak maguk után, de ezt leszámítva már ők is nagyon jól viselkednek” – fogalmazott a polgármester.
Annak ellenére, hogy az illegális szemétlerakás szabálysértésnek minősül, és büntetőjogi következménnyel jár, rengeteg sittet találni a Hegyvidék zöld területein. Fonti Krisztina alpolgármester, miközben éppen műanyag poharat és cukorkás papírt szedett fel az avarból, elmondta, hogy az ilyenfajta, kirándulás közben eldobált hulladékok szokványosnak számítanak.Tavaszi_nagytakaritas_a_Hegyvideken2„Sokszor előfordult, hogy lakóövezet közvetlen közelében találtunk háztartási, építési hulladékot – mesélte. – Ezeket kemény munka árán tudjuk eltávolítani. Mindig akadnak érdekes dolgok, s bizony, vannak esetek, amikor olyan veszélyes hulladékot fedezünk fel, aminek az elviteléhez szakembert kell hívnia az önkormányzatnak. A gyerekek éppen ezért kapnak speciális kesztyűt, nehogy felsértse valami a kezüket.”
Sikota Krisztina, az önkormányzat kulturális és oktatási bizottságának elnöke kelet-európai jelenségnek nevezte, hogy sokan lusták használni a kihelyezett hulladékgyűjtőket, és a szemetet egyszerűen „kiejtik” a kezükből. „Fontos tudatosítanunk az emberekben, hogy figyeljenek a környezetükre – hangsúlyozta –, a szemetet szelektíven gyűjtsék, a veszélyes hulladékot oda vigyék, ahová való! A gyerekeket kell elsősorban meggyőznünk ennek jelentőségéről.”
A sörösdobozok, a műanyag palackok és az építési hulladékok mellett egészen megdöbbentő tárgyakat is találnak néha az önkéntesek. Az, hogy ki, mikor és miért felejtette az erdőben a műfogsorát, valószínűleg örök rejtély marad, no és persze az is, hogy a gyerekek kiknek hagynak játékokat a fák tövében. A Hágó Kft. három konténerben tizenkét köbméternyi szemetet szállított el, ami igen nagy mennyiségnek számít.
Vajon a szemetelők hogyan reagálnak, ha tetten érik őket? „Szomorú, hogy a szemét mindig újratermelődik, és állandóan találunk újabb illegális hulladéklerakatokat – mondta el lapunknak Woynárovich András, a Természetvédelmi Polgárőrség vezetője. – A kihágásokra fokozottan odafigyelünk, de a polgárőr csak tájékoztathat. Az emberek többsége agresszívan, támadóan viselkedik, amikor számon kérjük őket. Éppen ezért a hatóságokkal való közös szolgálat a leghatékonyabb, az elkövetők olyankor egészen más magatartást tanúsítanak.”
Kovács Lajos alpolgármester eddig mind a tizenkét hegyvidéki nagytakarításon részt vett, így kellő tapasztalattal rendelkezik: „Jó hangulatú közösségi rendezvény ez, de valójában azok, akik eljönnek, a szabadidejüket áldozzák fel, hogy a mások hanyagságából, nemtörődömségéből keletkező hulladékokat összegyűjtsék, és olyan környezetet hagyjanak maguk után, ahol kellemes lehet sétálni, kirándulni. Bízom abban, hogy eljön majd az idő, amikor bográcsozni megyünk, mert már nem találunk szemetet, de ez sajnos még nagyon messze van.”

BM