Uj_gendiagnosztikai_kozpontot_avattak

Új géndiagnosztikai központot avattak

Felavatták az Istenhegyi Géndiagnosztikai Centrum új épületét. Az egészségügyi szolgáltató most már sokkal tágasabb és komfortosabb környezetben fogadhatja pácienseit.

„Fontos, hogy egészséges gyerekek szülessenek, és elégedett, boldog családok neveljék fel gyermekeiket, ehhez nyújt segítséget ez a központ” – mondta a kerület polgármestere, aki dr. Soós Miklós ügyvezetővel együtt avatta fel az Istenhegyi Géndiagnosztikai Centrum új épületét a Zalatnai utca 2. szám alatt. Pokorni Zoltán kijelentette: büszke arra, hogy az országszerte elismert centrum itt működik, ezáltal a Hegyvidéken élők számára helyben hozzáférhetők színvonalas szolgáltatásai.

A XII. kerületben számos kiváló országos intézet, magánklinika található. Az egészségügyi intézmények közül, sajnos, éppen a kerületiek ellátását végző Szent János Kórház van a legrosszabb állapotban, ahol legalább harminc éve nem történt komolyabb fejlesztés. A polgármester reményét fejezte ki, hogy a kórház állami kézbe vétele után az elkövetkező években itt is megkezdődhet a korszerűsítés.
Dr. Soós Miklós arról beszélt, hogy 2001-ben kezdték meg működésüket, s 2003 óta foglalkoznak a magzati rendellenességekkel. Kezdetben csak laborvizsgálatokat végeztek, majd a legjobb ultrahangos készülékekkel kombinált szűréseket vezettek be. Az évek során egyre több páciensük lett, mára az összes magyarországi terhes kismama 10%-át ők szűrik. Eddig több mint 30 ezer vizsgálatot végeztek el, ezzel a teljesítménnyel mostanra az ország legnagyobb magzati rendellenesség-szűrő centrumává nőtték ki magukat. 2013 eleje óta, az úgynevezett NIFTY-tesztek bevezetésével közel 100%-osan ki tudják szűrni a Down-kórt és más kromoszomális rendellenességeket.
Az új, 16 rendelős, ultramodern központ kialakításához jelentős magántőke bevonásával, a Magyar Nemzeti Bank Növekedési Hitelprogramja segítségével biztosítottak forrást – mondta az ügyvezető. A háromszintes irodaépületet a mai kor igényei szerint alakították át, és a diagnosztikai eszközökből is a legkorszerűbbek kerültek ide. A legújabb szerzeményt, egy 5D-s ultrahangot épp az avatás napján helyezték üzembe.

z.