Virányos: osztálykirándulás a határon túlra

A Virányos Általános Iskola elsőként csatlakozott a Hegyvidéki Önkormányzat kezdeményezéséhez: a XII. kerületi diákok minden évben ellátogatnak határon túli, magyarok lakta területekre. Az idén májusban már hetedik alkalommal utaznak Erdélybe a virányosi iskolások, akik a szokásoknak megfelelően változatos, sokszínű programokon vesznek részt.
Eljuthatnak a magyar történelem és irodalom jeles helyszíneire, Nagyváradra, Kolozsvárra, Székelyudvarhelyre, a Csiki-medencébe, Segesvárra, Vajdahunyadra és Aradra. Megismerhetik Székelyföld legszebb tájait, Parajd és Korond környékét, Csíksomlyót, a Gyilkos-tavat és a Békás-szorost, s ha idejük engedi, a Gyimeseket is. Sóti István osztályfőnök és Fülöp Ágnes történelemtanár vezetésével ízelítőt kaphatnak a helyiek életéből, kipróbálhatják a szekerezést, megjárhatják a Hargitát. Közös táncesten ismerkedhetnek meg a helyi táncokkal, s közben a játékra is jut majd idő a házigazda szentegyháziakkal.
A költséges utazás anyagi terheinek egy részét az önkormányzatnak, valamint pályázati forrásoknak köszönhetően minden évben sikerül enyhíteni, tavaly a Bethlen Gábor Alapkezelőtől nyert el komolyabb összeget az iskola. Ebből a létszámváltozás miatt végül 518 ezer forintot tud felhasználni az immár az Emberi Erőforrások Alapkezelőhöz átkerülő „Határtalanul” program keretében.

M.