Ebresztot_fujnak_a_hegyvideki_muveszek

Ébresztőt fújnak a hegyvidéki művészek

Tizenöt hegyvidéki művész tiszteleg alkotásaival 1848. március 15-e emléke előtt a Galéria 12-ben. Az Ébredés című tárlatot Sikota Krisztina, az önkormányzat oktatási és kulturális bizottságának elnöke köszöntötte.
„Amikor megnéztem az itt kiállított műveket, egyértelművé vált számomra, hogy korántsem egy korai, álmos ébredést jelez a cím – mondta. – Sokkal inkább egy dinamikus, tavaszi ébredésről beszélnek ezek az alkotások. Vidám, élettel teli eszmélés ez, a nemzet öntudatra ocsúdása.”
Talács Bence Ervin előadóművész, aki a kiállításmegnyitót megelőző éjjel friss és szomorú élményekkel tért haza Lendváról, így fogalmazott: a műveket elnézve biztosak lehetünk abban, hogy itt belülről nemesedik a kokárda. „A lendvai és a szentlászlói ünnepi megemlékezéseken nem lehetett elénekelni a Himnuszt, a nemzeti trikolór ott, sajnos, csak díszlet volt” – tette hozzá.
Az MTV hírolvasója arról is beszélt, hogy amikor a Tárlatvezetés című művészeti magazinműsort vezette az Echo Televíziónál, mindig az volt a célja, hogy a bemutatott művész érzékenységét át tudja adni a nézőknek. „Ezek a művek önmagukért beszélnek, »berántják« a járókelőt a galériába – emelte ki, majd Ady Endrét idézte: – »Csak akkor születtek nagy dolgok, Ha bátrak voltak, akik mertek. S ha százszor tudtak bátrak lenni, Százszor bátrak és viharvertek.«”

J. Zs.

 

A kiállítás április 12-ig tekinthető meg a Galéria 12-ben (XII., Hajnóczy József utca 21.), vasárnap kivételével mindennap 14–22 óráig.