Folyamatosan_szepulnek_a_hegyvideki_kozteruletek

Folyamatosan szépülnek a hegyvidéki közterületek

Továbbra is zajlik a kerületi utak, járdák, lépcsők felújítása. A munkálatok ütemezésekor a környéken élők kéréseit, javaslatait is figyelembe veszi a Hegyvidéki Önkormányzat.

Teljesen átépíttette az önkormányzat a Kútvölgyi úti játszótér melletti zsalukő támfalat, amelynek magasságát a gyerekek még nagyobb biztonsága érdekében csökkentették. A környező területet füvesítették, az új támfalra előre gyártott fedkő és kerítés került.
Szintén a gyermekek biztonságát szolgálja, hogy mindegyik kerítésoszlop tetejét műanyag dugóval zárták le, így minimális a sérülésveszély. A bejárati részt újramurvázták, valamint két parkolásgátló oszlopot is elhelyeztek, korábban ugyanis többször előfordult, hogy az autósok beálltak a játszótér területére.
Elkészült a régi fekvőrendőr átépítése a Pagony utcában. A modern kialakítású sebességcsillapító borda mindenben megfelel a legújabb műszaki előírásoknak. A környéket érintő hír, hogy befejeződött a páros oldali aszfaltjárda hibáinak kijavítása a Pagony utca 20. és a Nárcisz utca között.
A legnagyobb eső sem akadályozhatja immár a gyalogosok és az autósok közlekedését a Sárospatak és Pethényi út csomópontjában. A vízelvezető szegélynek köszönhetően a korábban visszatérően gondokat okozó nagyobb mennyiségű esővíz többé nem juthat el a közeli lépcsős járdára, valamint az ottani magáningatlanokra. Kitakarították és korláttal zárták körbe a hordalékfogót, a vízelvezető árok meghosszabbított átereszére pedig íves szalagkorlátot tettek.
Rendkívül rossz állapotban volt az Apor Vilmos térnél a Jagelló út feletti társasházakhoz vezető, közel harmincméteres lépcső, amelyet az önkormányzat teljesen átépíttetett. A szerkezetet is érintő felújítást „rekordidő” alatt elvégezték, mindössze négy nap kellett hozzá.
A korábban leszakadt partfal vonalában helyreállították az útszegélyt és az aszfaltburkolatot a Fogaskerekű úton. A harminc méter hosszú szakaszon pótolták a hiányzó szalagkorlátot, valamint egy úgynevezett surrantót is kialakítottak. Ezen keresztül az aszfaltról lefolyó csapadék akadálytalanul eljut az út melletti vízelvezető árokba.
Kijavították a fedlapok melletti burkolathibákat a Kiss János altábornagy utca páros oldalán, a Törpe utca és a Németvölgyi út között. Ugyanilyen hibákat szüntettek meg a Hollósy Simon utcában is. A végéhez közeledik az Ada utcát és a Városkúti közt összekötő lépcső helyreállítása. Az alsó lépcsőkar újjáépítését magában foglaló fejlesztés idején a gyalogosok ideiglenes falépcsőn közlekedhetnek.
A tervek szerint halad a babakocsival közlekedőket segítő rámpa kialakítása az Alma és a Városmajor utca sarkán. Hasonlóra lehet számítani a Csermely lépcsőnél is, míg a Normafa úti rendelő bejárata elé a gyalogosok átkelését megkönnyítő fekvőrendőr kerül.
Nemrégiben új felújítási programot indított el az önkormányzat: a kezdeményezés célja, hogy a lépcsők műkő oszlopait eredeti formájukban állítsák helyre. Az ehhez szükséges sablon már rendelkezésre áll, első lépésben húsz oszlop legyártására nyílik lehetőség. Ezeket mások mellett a Széchenyi-emlékhelytől levezető lépcső alsó részén, az Evetke utcánál, illetve a Szépkilátás utat a Tücsök utcával összekötő lépcsőn állítják fel.
Folytatódik az úthibák kijavítása, a következő hetekben egyebek közt a Magas úton, a Nárcisz, a Szendrő, a Diana és a Nógrádi utcában, valamint a Mátyás király úton kell számítani kátyúzásra. Várhatóan még ebben az évben nagyobb útfejlesztésekbe kezd az önkormányzat, az erről szóló tervezetet már megkapták a közműcégek. A munkálatok attól függenek, hogy mely útszakaszokon lesz burkolatbontással járó hálózatfejlesztés.

mm.