Mindenki_jol_jar_az_adomanybolttal

Mindenki jól jár az adománybolttal

A Hegyvidéki Önkormányzat képviseletében Pokorni Zoltán polgármester és Kovács Lajos alpolgármester látogatást tett az Alkotás utcai E-Cherry Adományboltban. A Közösségi Szociális Szövetkezet által működtetett, a kerület támogatását is élvező nonprofit bolt az adakozók és a kispénzű vásárlók körében is egyre nagyobb népszerűségnek örvend.

A Közösségi Szociális Szövetkezet két esztendővel ezelőtt európai uniós támogatással hozta létre a Hegyvidék első adományboltját. Egy éve már támogatás nélkül működik az üzlet, úgy, hogy három korábban tartósan munka nélküli, a kerületben élő embert is alkalmazni tud. A nyitás óta kétszer bővítették a boltot, amelynek egyik része most már kizárólag átvételi pontként funkcionál, egyre nagyobb mértékben tudja ugyanis internetes piactéren értékesíteni termékeit.
„A forgalom mutatja, hogy szükség van az üzletre, mert a kerületben is élnek rászorulók, illetve sokan szeretnek adakozni” – összegezte tapasztalatait a kerület polgármestere a boltban tett látogatásakor. Pokorni Zoltán szerint jó érzés úgy megválni feleslegessé vált tárgyainktól, hogy tudjuk, nem szemét lesz belőlük, hanem még használják azokat mások. Mint fogalmazott, az adománybolt koncepciója „talpraesett elképzelés”, igazolta működőképességét.
A szövetkezet képviselői már jelezték az önkormányzatnál, hogy a közeljövőben egy másik boltot is nyitnának a kerületben – ehhez egyelőre keresik a megfelelő helyet. A jelenlegi, Alkotás utcai üzlet önkormányzati tulajdonú helyiségcsoportban működik, amit a nonprofit szervezetek számára meghatározott, a piacinál jóval kedvezőbb díjjal adnak bérbe. „A kedvezményes helyiségbérlettel, valamint a nyilvánosság biztosításával tudjuk támogatni az adománybolt működését” – mondta a polgármester.
Kovács Lajos alpolgármester úgy vélte, hogy az E-Cherry a „win-win” modell tipikus példája, hiszen működése minden szereplő számára előnyös. Akik szívesen eljuttatnák másoknak a feleslegessé vált, de még használható tárgyaikat, itt megtehetik, míg a rászorulók szinte fillérekért vehetnek különféle hasznos termékeket. Az adománybolt képes fenntartani magát a bevételekből, és munkaerő-piaci szempontból hátrányos helyzetű embereket tud foglalkoztatni, míg az önkormányzat számára a többi között az jelent előnyt, hogy az Alkotás utcai helyiségcsoportot – amely sokáig kihasználatlan volt – végre értelmesen tudja hasznosíthatja.
„Ruhák, könyvek, dísztárgyak, játékok, konyhai eszközök” – sorolta az adományboltra leginkább jellemző árucikkeket Vízkelety László. A Közösségi Szociális Szövetkezet adománybolt-hálózatának vezetője kiemelte, hogy a nagyobb műszaki eszközökön és a bútorokon kívül lényegében mindent bevesznek, akár szatyornyi, akár utánfutónyi mennyiséggel érkeznek a felajánlások. Szerencsére jönnek is adományok szép számban, de a kereslet is nő, a tapasztalatok szerint negyedévente körülbelül 3-5%-kal bővül a forgalom.
A hálózatvezető hozzátette, hogy a még használható cikkeket – főként ruhákat –, amik nem kelnek el, ingyen továbbadják más, rászorulókkal foglalkozó civilszervezeteknek, míg a rosszabb állapotú termékeket hulladékfeldolgozással foglalkozó cégek veszik át. Egy-egy üzletben havonta átlagosan másfél-két tonna hulladék – ebből körülbelül egy tonna textil – keletkezik, azaz minden hónapban ennyi szeméttől mentesítik a környezetet.
A Közösségi Szociális Szövetkezet a hegyvidéki mellett jelenleg egy XI. kerületi adományboltot üzemeltet, valamint épp lapunk megjelenésével egy időben nyitja meg legújabb, harmadik üzletét Pesten, a Király utca 106.-ban.

sz.