Olimpikonokat_es_diakokat_is_dijaztak_nemzeti_unnepunkon1

Olimpikonokat és diákokat is díjaztak nemzeti ünnepünkön

Számos díjat adtak át hegyvidéki diákoknak az önkormányzat által tartott március 15-i megemlékezésen a MOM Kulturális Központban. Két civil közösség vezetője is elismerésben részesült, a XII. kerületben élő olimpikonok közül pedig heten díszoklevelet vehettek át az ötven évvel ezelőtti sikeres tokiói szereplésükért. Az eseményen Pokorni Zoltán polgármester mondott ünnepi beszédet, valamint óvodások és iskolások léptek fel.

„A magyar szabadságot, a polgári átalakulás kezdetét, a függetlenséget, a sajtószabadságot s a nagy tetteket ünnepeljük, amiket nem béklyózott a félelem, az önzés vagy a kicsinyes pártérdek” – jelentette ki március 15-i ünnepi beszédében a kerület polgármestere. Pokorni Zoltán úgy vélte: a forradalom és szabadságharc történeti és emberi gazdagsága teszi lehetővé, hogy mást és mást hangsúlyozzunk az ünnepről. 1848 tavasza ezért mindenkinek mást jelent, de mindenkinek jelenthet valamit – tette hozzá.
Az ünnep üzenetét illetően a polgármester kiemelte: dicső elődeink a nemzet sorsát érintő legfontosabb kérdésekben annak ellenére is együtt tudtak működni, hogy különböző politikai nézeteket vallottak, sőt, sok esetben leplezetlen ellenszenvet éreztek egymás iránt. Szerinte ezt most, a választási kampány idején sem lenne szabad elfelejtenünk, amikor vaskos dolgokat mondanak egymásról a politikai ellenfelek. „A választási küzdelem harc, de nem uralkodhat el rajtunk az indulat, nem ragadtathat minket méltatlan, gyűlöletittas, önhitt szavakra és cselekedetre, sem politikust, sem választópolgárt” – hangsúlyozta.
Pokorni Zoltán egy aktuális témával, a rezsicsökkentéssel is foglalkozott beszédében. Arra emlékeztetett, hogy a reformkor jelszava a szabadság és tulajdon volt, hiszen már akkor is tudták, hogy az ember nem lehet szabad a kiszolgáltatott nélkülözésben. A szegénység ma is az emberi szabadság egyik legfőbb korlátja, aligha élhet a szabadság előnyeivel az, akinek nincs munkája, vagy éjt nappallá téve dolgozik, mégsem tudja kifizetni a számláit. „Ebben az értelemben a közműszámlák csökkentése és az emberek megélhetését érintő minden kedvező változás egy-egy lépés a szabadság felé” – fogalmazott.
A MOM Kulturális Központban rendezett ünnepségen a kerületi óvodások, iskolások is megemlékeztek a forradalomról. A Normafa Óvoda nagycsoportosai Legények regimentje című játékos produkciójukat, a Városmajori Gimnázium és Kós Károly Általános Iskola 11. c osztálya pedig a Villő Táncegyüttessel közös, látványos néptáncbemutatóval egybekötött előadásukat adták elő. Olimpikonokat_es_diakokat_is_dijaztak_nemzeti_unnepunkon2

Díszokleveleket adtak át hegyvidéki olimpikonoknak

Az eseményen díszoklevelet vehettek át azok a Hegyvidéken élő olimpikonok, akik ötven évvel ezelőtt, a tokiói olimpián szereztek bajnoki címet, illetve ezüstérmet. Pokorni Zoltán polgármester és Váczi János alpolgármester oklevelet adományozott Sákovicsné Dömölky Lídia vívóbajnoknak, dr. Bodnár András és Felkai László aranyérmes vízilabdázóknak, Ihász Kálmán és Szentmihályi Antal olimpiai bajnok labdarúgóknak, továbbá Rudasné Antal Márta és Kulcsár Gergely ezüstérmes gerelyhajítóknak.
Az idén első alkalommal adták át a képviselő-testület által alapított Hegyvidéki Közösségépítő Díjat két kiemelkedő közösségszervező munkát végző embernek. Péchy László és dr. Péczeli Attila képviselő Hölzel Gábornak, a Civilek az Irhás árokért elnevezésű önszerveződő lakóközösség vezetőjének, valamint Kozma Bencének, a Szent László Ifjúsági Egyesület vezetőjének nyújtotta át a díjjal járó oklevelet.
A „XII. kerület Sportjáért 2013” pályázat keretében, a 18 év alattiak kategóriájában öt olyan fiatalt díjaztak, aki országos és nemzetközi bajnokságokon 1–3. helyezést ért el, s emellett az iskolában is kiválóan teljesített. Sikota Krisztinától, az önkormányzat oktatási és kulturális bizottságának elnökétől emlékplakettet vett át Fehér Dóra floorballos és akrobatikus rock ’n’ roll-táncos a Tamási Áron iskolából, Riemer Alexandra szinkronúszó az Arany János iskolából, valamint Lacza Ábel Ádám ju-jitsu-, kempo- és cselgáncsversenyző, továbbá Szőnyi Lili és Szőnyi Panni akrobatikus rock ’n’ roll-táncosok, sporttáncolók a Városmajori Gimnázium és Kós Károly Általános Iskolából. A 18 év felettiek mezőnyében Kápolnási Márton shito-ryu karate-versenyzőt, a Hegyvidék SE szakosztályvezetőjét jutalmazták.
A kerület sportjáért kiemelkedően sokat dolgozó edzők, sportvezetők és testnevelők köréből Felföldi Szabolcs többszörös kempo- és MMA- (Mixed Martial Arts, azaz vegyes harcművészetek) bajnok, a Hegyvidék Harcosai Küzdősport Akadémia edzője, Marosvári Róbert, a Hegyvidék Utánpótlás Futball Club szövetségi képviselője, valamint Szekeres Ákos Zoltán, a Fekete István általános iskola fogyatékkal élő diákjait sikeresen felkészítő cselgáncsoktató részesült elismerésben.

Külön kategóriában, az idén először, a fogyatékkal élő, kiváló eredményt felmutató fiatalokat is díjazták. A MOM Sport támogatásával a Fekete István iskola három cselgáncsozója, Dajka Ferenc, Gyémánt Szabolcs és Kocsis Benedek István kapta meg a „MOM Sport a Tehetségekért” díjat.

Rajzokkal, esszékkel pályáztak a gyerekek

Jutalmakat kaptak azok a gyerekek is, akik a Hegyvidéki Helytörténeti Gyűjtemény és Galéria által meghirdetett 1848–49-es pályázaton a legjobbak közé kerültek. A rajzokkal versengő óvodások korosztályából Fonti Krisztina alpolgármester az egyaránt első helyre rangsorolt Mészáros Flórának (Zugliget Óvoda) és Ujhelly Millának (Táltos Óvoda), a 2. helyezett Koppány Zsombornak (Süni Óvodák), a 3. helyezett Deutsch Lilinek (Táltos Óvoda), valamint a különdíjas Széll Pannának (Orbánhegyi Óvoda) adott át egy-egy ajándékcsomagot.
A huszárbábukat készítő, négyfős csoportokban dolgozó alsó tagozatosoknál a győztesnek járó ajándékokat a Virányos iskola diákjai – Jankó Borbála, Horváth Milán, Erdőfi Kitti és Ágoston Lili – vehették át. Második lett a Németvölgyi iskola négyese, Gelei Zorka, Kovács Zsuzsanna, Szegő Réka és Telek Noémi. Megosztott harmadik helyen végzett két szintén virányosi csapat: Soós Réka, Igaz Luca, Takács Liliána és Kiss Korina, valamint Endrődi Áron, Széplaki Eszter, Laudán Csongor és Faluvégi Emma.
Az egyénileg vagy csoportosan történelmi témájú esszét író felső tagozatosoknál a virányosi iskola közösen dolgozó két diákja, Dömötör Bálint és Ernyei Dániel lett az első, s az ugyancsak virányosi Király Nóra vette át a különdíjat. Megosztott második helyezett lett a Zugligeti iskola csapata, Bódy Bence, Havrán Róbert, Horváth Áron és Bánfi Barnabás, valamint a Németvölgyiből induló Dulai Dániel Bendegúz. A harmadikoknak járó díjat a közös munkát benyújtó Pallos Lőrinc és Della Donna Gennaro (Virányos), továbbá Bogdán Viola (Németvölgyi) és Orbán Gergely Balázs (Németvölgyi) érdemelte ki. A legjobb rajzokat, bábukat, esszéket a MOM Kulturális Központ előcsarnokában kialakított kis kiállításon ismerhette meg a díjkiosztó közönsége.
Az önkormányzat által szervezett március 15-i ünnepség koszorúzással ért véget a Gesztenyés kertben a pártok, nemzetiségi önkormányzatok, egyházközségek, iskolák, intézmények, civilszervezetek képviselőinek részvételével. Az 1848-as hősi emlékműnél a Hegyvidéki Önkormányzat virágait Pokorni Zoltán polgármester, valamint Váczi János és Fonti Krisztina alpolgármester helyezte el.

sz.

Negyedszázada Kovács J. sírjánál

Friss Kossuth-díjasok, Hámori Ildikó és Mácsai Pál színművészek közreműködésével emlékeztek a kissvábhegyiek 1848–49 hőseire Kovács J. honvéd sírjánál, a Pethényi úton. A Ráday Mihály jóvoltából immáron huszonötödik alkalommal megrendezett ünnepségen a Földessy Margit Színjáték- és Drámastúdió növendékei is felléptek egy-egy verssel, a Kós Károly iskola alsó tagozatos diákjai pedig – Mitók Mónika karnagy vezetésével – a Kossuth-nóták közös éneklésével adták meg az alaphangot. Ünnepi gondolatait Hermann Róbert történész mondta el, aki arról beszélt, hogyan vált nemzeti ünnepünkké március 15-e.Negyed_szazada_Kovacs_J._sirjanal