Az_egyszinu_is_lehet_sokszinu

Az egyszínű is lehet sokszínű

A Galéria 12 Egyesület fotósai tavalyi, Monokróm című, nagy sikerű kiállításuk folytatásaként ismét elhozták legkiválóbb analóg és digitális technikával készült felvételeiket. A tárlatot az alkotók maguk között csak „bűvös tizenkettőnek” nevezik. „A tizenkettedik kerületben, a Galéria 12 kávézóban a Galéria 12 Egyesület tizenkét művész munkáját mutatja be” – mondta erről a megnyitón a kiállítás főszervezője és kurátora, Maczkó Erzsébet.
A fotóhónap alkalmából nyílt tárlaton látható fényképek igazi kuriózumnak számítanak, hiszen a monokróm napjainkban az elfeledett művészeti ágakhoz tartozik. A technika lényege az egyetlen színnel vagy annak árnyalataival való játék. A tizenkét művész – Eifert János, Ezüst Gy. Zoltán, Ilku János, Kazinczy Gyöngyvér, Kádár Katalin, Kecskeméti Kálmán, Maczkó Erzsébet, Németh Andrea, Pató Károly, Rainer Péter, Szél Ágnes, Tóth József Füles​ – fotóikkal bizonyítják be, hogy az egyszínű is lehet sokszínű.
Annak ellenére, hogy nem volt előre megadott téma, a felvételek összhangban állnak egymással. A képeken a születés csodáját, a temetők hangulatát, a természet finom részleteit, avagy éppen a Nyugati pályaudvar tetőszerkezetét is szemrevételezhetjük. A kiállítók között sokan vannak, akik nem hivatásos fotóművészek, ám a professzionális felvételeket elnézve ezt bizonyára senki nem mondaná meg róluk.
A különleges alkotások kapcsán Kovács Lajos alpolgármester felidézte fiatalkori szenvedélyét. Elmesélte, hogy hatodikos korában karácsonyra fényképezőgépet szeretett volna kapni, de a fa alatt „csak” egy színes melegítőt, egy sapkát és néhány játékot talált.
„Nagyon örültem az ajándékoknak, de bevallom, letört a dolog. A két ünnep között édesapám mégis meglepett egy Zenit fényképezőgéppel. A következő évek számomra a fényképezés varázsával teltek. Nem lettem művész, de a kattintás örömeire, a filmelőhívásokra mindmáig szívesen emlékezem vissza” – tette hozzá az alpolgármester, aki egy régi kínai közmondással érzékeltette a Galéria 12-ben bemutatott fotók gondolatiságát: „Egy kép többet mond ezer szónál.”
„Reméljük, sikerül megidéznünk a múltat, láttatnunk a jelent, és felvillantanunk a jövő fotográfiájában rejlő lehetőségeket” – osztotta meg a közönséggel művésztársaival közösen megfogalmazott gondolatát Rainer Péter építész. A Monokróm 2. című kiállítás november 29-ig tekinthető meg a Hajnóczy József utca 21. alatti kis kávézóban.

(bm)