Fejlesztés az onkológián

Átadták az ország legkorszerűbb sugárterápiás készülékét az Országos Onkológiai Intézetben. A 800 millió forint értékű lineáris gyorsító beszerzését az intézmény a saját költségvetéséből fedezte. Kásler Miklós főigazgató az átadás alkalmából elmondta, hogy egy huszonhárom éves készüléket cseréltek le a részletre megvásárolt berendezéssel.
A lineáris gyorsító különböző energiájú foton- és elektronsugárzás előállítására képes. A berendezés speciális tulajdonsága a nagy intenzitású sugárnyalábbal történő kezelés, így jelentősen rövidül a besugárzási idő. Fontos része az integrált képalkotás, aminek során röntgenfelvétellel és CT-vizsgálattal ellenőrzik és javítják a betegek beállításának pontosságát, közvetlenül a sugárkezelések megkezdése előtt, vagy akár közben is. Ezt segíti a minden irányban távvezérléssel mozgatható kezelőasztal. A módszer előnye az ép szövetek és a védendő szervek kímélete, ami csökkenti a mellékhatásokat.
A készülék lehetővé teszi az úgynevezett forgóíves intenzitásmodulált sugárkezelést is, amivel szabálytalan alakú daganatok besugárzása rövid idő alatt úgy végezhető el, hogy minimális marad a közeli egyéb szervek és egészséges szövetek dózisterhelése. A készülék alkalmas az úgynevezett mozgó céltérfogatok besugárzására is, vagyis folyamatosan tudja követni – elsősorban a mellkasi régióban – a légzés miatt elmozduló daganatot. A nagy pontosság és a képi ellenőrzés miatt kisméretű daganatok besugárzása is végezhető a készülékkel koponyán belül és kívül is.
A Varian TrueBeam elnevezésű berendezés jelenleg a legmodernebb besugárzó készülék a világon, amelynek használatával csökkenhet a sugárterápiára várók előjegyzési ideje, továbbá az országos centrumként működő intézet újabb nemzetközi klinikai kutatási programokba tud bekapcsolódni. A most átadott sugárterápiás készüléket ez év májusában telepítették, és az installációs időszak végeztével, október óta használják teljes kapacitással.

sz.