Gyozott_az_oszi_hangulat

Győzött az „Őszi hangulat”

Az idősek hónapja kerületi rendezvényeinek zárásaként helytörténeti vetélkedőt szervezett nyugdíjasoknak a Hegyvidéki Egyesített Gondozási Központ és a Hegyvidéki Helytörténeti Gyűjtemény. A téma a vendéglátás volt.

A Virányosi Közösségi Ház születésnapi rendezvénysorozatával kezdődött és a múlt év után az idén másodszor meghirdetett helytörténeti vetélkedővel végződött az idősek hónapja hegyvidéki programsorozata. A tudáspróba a kerületi gasztronómia történetét dolgozta fel, a benevező csapatok a Hegyvidék egykorvolt híres vendéglőiről, különleges helyi ételeiről és italairól kaptak kérdéseket. Egyebek közt kiderült, hol sütöttek rácpontyot, hol készítettek berlini savanyúpecsenyét, hogyan nézett ki eredetileg az Ördögorom csárda, a kerület melyik épülete köthető Lőrinc baráthoz, vagy épp hogy mikor nyílt meg az Adlitzer kocsma és a Laszlovszky-major frissítőháza.
„A helyi közösség építése szempontjából rendkívül fontos a hagyományőrzés, a kerületi értékek megtartása és átadása a következő korosztályoknak. Ezért van különös jelentősége a helytörténeti vetélkedőknek, valamint annak, hogy így sikerül megszólítani a hegyvidéki időseket” – mondta Kovács Lajos alpolgármester, aki dr. Lengyel Zoltán helytörténésszel, valamint Balázs Attilával, a Hegyvidéki Helytörténeti Gyűjtemény vezetőjével alkotta a zsűrit. Szerinte a mostani vetélkedő az idősek számára is egyfajta hiánypótlás, hiszen sokan közülük az ötvenes években voltak gyerekek, „azokban az időkben, amikor a helytörténet, a régi értékek iskolai tanítása finoman szólva nem volt érdeke a hatalomnak”.
A felhívásra a tavalyi évhez hasonlóan ezúttal is öt csapat jelentkezett. Közülük a Páli Sándorné, Somodi Tivadarné, Szegediné Szűcs Ilona, dr. Sziklafy Ervinné, Zombori Lászlóné összetételű „Őszi hangulat” nevű társaság szerezte a legtöbb pontot, második lett a Vadrózsák csapata, a harmadik helyen a Normafa, a negyediken a Csárdások, az ötödiken a Mákos guba végzett. Minden résztvevő emléklapot és könyvjutalmat kapott, ezeken felül a negyedik és ötödik helyezett csapat tíz múzeumbelépővel, a harmadik tíz színházjeggyel, a második tíz főre szóló ebéd-, míg az első ugyanennyi vacsorameghívással lett gazdagabb.
A Virányos Gondozási Központ nyugdíjasklubjából érkező győztesek elmondták, a legnehezebben – némi meglepetésükre – a receptpárosítással boldogultak, azt viszont kiemelték, hogy minden kérdésre megvolt a válasz Müllner Jenő Hegyvidéki vendéglátás című könyvében, amit a felkészüléshez előzetesen megkaptak a csapatok. Az „Őszi hangulat” minden bizonnyal nem most állt össze utoljára, tagjai ugyanis kijelentették: ha lehetőséget kapnak rá, más versenyeken is együtt indulnak el.

sm.