Meghoditottak_Budapest_tetejet1

Meghódították Budapest tetejét

Nagy közönségsikert aratott az idén első alkalommal megrendezett Normafa Futó- és Túranap. A hagyományteremtő sportprogramon 1550-en teljesítették futva, vagy épp kényelmesen túrázva az 1,4 és a 12 kilométeres távokat.

A Hegyvidéki Önkormányzat, a Hegyvidéki Szabadidősport Központ és a Budapest Sportiroda által először megrendezett Normafa Futó- és Túranapon 1,4 kilométeres és 12 kilométeres futás, illetve túrázás várta a sportbarátokat. A kezdeményezés nagyszerűen szolgálta a mozgás és az egészséges életmód népszerűsítését, valamint ismét bebizonyította, hogy a Normafa térsége kiválóan alkalmas nagyszabású közösségi programok lebonyolítására.
A 12 kilométeres futóversenyt a Libegő felső végállomásánál elindító Váczi János alpolgármester elmondta: a Hegyvidéki Önkormányzat azt szeretné, ha a Normafa Futó- és Túranap hagyománnyá, a budapesti sportélet fontos eseményévé válna, és bekerülne minden sportszerető ember naptárába. „Évekkel ezelőtt a közeli Csillebércen már rendeztek futóversenyeket, amelyek meglehetősen népszerűek voltak. Ezért döntöttünk úgy, hogy új helyszínen, a mai igényekhez igazítva életre hívunk egy hasonló sorozatot – foglalta össze röviden az előzményeket az alpolgármester, aki szerint az elgondolás nem csupán beváltotta, hanem túl is szárnyalta reményeiket. – Örömteli, hogy már az első versenyen több mint ezerötszázan álltak rajthoz.”
Az országgyűlés döntése értelmében a Hegyvidéki Önkormányzat ebben az évben vette át a Normafa kezelését. A különböző fejlesztések – a többi között a Libegő felső végállomásánál nemrég befejezett játszótér-felújítás – mellett az alpolgármester szerint legalább annyira fontos a Normafa Futó- és Túranaphoz hasonló családi, közösségi rendezvények szervezése.
A környék természeti adottságait kihasználó program három versenyszámból állt: a Libegő felső állomásától a főváros legmagasabb pontjáig, az Erzsébet-kilátóig tartó, izzasztó emelkedőkkel tarkított 12 kilométeres futásból, a lényegesen könnyebb útvonalú túrázásból, valamint a „Fuss egy kört a hegytetőn!” elnevezéssel meghirdetett, a család bármely tagja számára teljesíthető 1400 méteres versenyből. A túrán indult Gajdos Mátyás és párja, Gerencsér Dóra karon ülő kislányukkal. „Amióta Luca megszületett, hármasban túrázunk, legutóbb a Kékestetőt hódítottuk meg együtt. Most is inkább sétáltunk, ami nagyon tetszett Lucának, érdeklődve figyelte a tájat” – mesélte a családfő.Meghoditottak_Budapest_tetejet2Végigfutotta a majd’ másfél kilométert a XII. kerületi Fejlesztő Napközi Otthon dolgozóinak csapata, amelynek tagjai először álltak rajthoz a rájuk bízott gondozottakkal. Sándorné Erdélyi Judit igazgató elmondta, hogy az intézmény jövőre lesz húszéves, és szeretnének majd más sportversenyeken is elindulni.
Míg az 1400 méteres futást és a túrázást minden különösebb felkészülés nélkül bárki könnyedén teljesíthette, a 12 kilométeres táv lefutása sokkal keményebb erőpróbának bizonyult. Különösen a kilátóhoz felvezető utolsó néhány száz méteres kaptató vett ki sokat a versenyzőkből. A nők között végig vezetve az első helyet elhódító Mezei Zita szerint a cél előtti meredek szakasz igen komoly kihívás volt. „Nem jártam be előzőleg a pályát, így kicsit meglepett néhány emelkedő, ennek ellenére végig jól éreztem magam futás közben” – mondta a korábbi 1500 és 800 méteres országos bajnok atléta, hozzátéve, ha módja lesz rá, jövőre megpróbálja megvédeni az elsőségét.
Kiváló, 40 percen belüli idővel nyerte meg a férfiak versenyét a néhány nappal korábban a Dover Nyelviskola csapatának tagjaként a Győr–Budapest ultramaratonon is aranyérmes Molnár Ákos. Saját bevallása szerint igyekezett végig erős tempót diktálni, ami bejött, hiszen mire az utolsó, legnehezebb szakaszhoz ért, már sikerült elhúznia a mezőnytől.
Az egyes versenyek legjobbjait külön is díjazták, és minden résztvevőnek járt az esemény logójával ellátott emlékpóló, valamint ajándékcsomag. Értékelték a nevelési-oktatási intézményeket is: a mozgósítási versenyen az ötven szülőt és diákot rajthoz állító Virányos Általános Iskola győzött, a második helyet a XII. kerületi Fejlesztő Napközi Otthon, a harmadikat a Városmajori Gimnázium szerezte meg.

(-os)

 

Eredmények

12 kilométer. Nők. 1. Mezei Zita. 2. Nagy Csilla. 3. Ottlakán Orsolya. Férfiak. 1. Molnár Ákos. 2. Jenkei Péter. 3. Egri Balázs. 1400 méter. Nők. 1. Erdős Rita. 2. Szlovencsák Nóra. 3. Kiss Gertrúd. Férfiak. 1. Vindics Balázs. 2. Egri Balázs. 3. Al-Rajoub Raid.