Monspart_Sarolta_es_az_Eletrevalok

Monspart Sarolta és az Életrevalók

Országszerte előadásokat tart az egészséges életmód fontosságáról, és szinte minden futóversenyen ott van szurkolóként. Szókimondó és életvidám, humorával mindenkit levesz a lábáról. Az én filmem kulturális programsorozat legutóbbi estéjén Monspart Sarolta tájfutó-világbajnokot ismerhettük meg közelebbről.

Monspart Sarolta nem szeret köntörfalazni. Főleg akkor, ha az egészséges életmódról van szó. Lazsálni nem lehet, még akkor sem, ha az emberfia már hatvan fölött jár – véli.
A nagyszerű sportember novemberben ünnepli a hetvenedik születésnapját, ám olyan energikus, akár egy húszéves. Országszerte előadásokat tart a mozgás és a helyes táplálkozás fontosságáról, s szinte minden futóversenyen ott van, hogy szurkoljon. Mégis azt mondja, nehezen éli meg a nyugdíjas létet.
„Nem tudunk felkészülni arra, hogy egyik napról a másikra már nem kellünk. Aki dolgozni akar, dolgozzon. Aki nem, az tényleg menjen nyugdíjba” – mondta a tájfutó-világbajnok az Én filmem elnevezésű kulturális programsorozat legutóbbi alkalmán a MOM Kulturális Központban. Külön megdicsérte azokat az időseket, akik – ahogy fogalmazott – „nem otthon ülnek és szürcsölik a kakaót, hanem eljöttek ide”.
Monspart Sarolta a szívén viseli a szépkorúak életét, amikor csak teheti, felhívja a figyelmüket az egészséges életmód fontosságára. Ezúttal is kihasználta az alkalmat, és adott néhány jó tanácsot a közönségnek: „Mindig azt mondom, hatvan után kistányérról, hetven után teás tányérról, nyolcvan felett pedig kávéstányérról eszünk. A mobiltelefont jó messzire tesszük, így ha csörög, jó sokat kell érte sétálnunk.”
Ennek hallatán Lévai Balázs műsorvezető is elárulta a saját módszerét, ami szerinte szintén jó megoldás lehet arra, hogy kordában tartsuk a súlyunkat. Mint mondta, legutóbb, amikor fasírtot evett, egy pillanatra letette valahová, ám elfelejtette, hogy hová. Csak hosszas és izzasztó kutatás után találta meg – a lemezlejátszó tetején. „Három éve nem jártam a lakásnak azon a részén, nem értem, hogy került oda. Mindegy, szóval így is lehet fogyni” – tette hozzá nevetve.
A műsorvezető bevallotta, amikor megtudta, hogy a világhírű tájfutó lesz a vendége, azt gondolta, a Maraton életre-halálra, A hosszútávfutó magányossága vagy a Tűzszekerek című filmek közül választ majd. „Szeretem a sporttémájú filmeket, de ezekkel az a baj, hogy általában olyan emberek készítik, akik még életükben nem futottak maratonit” – reagált Monspart Sarolta, aki a humorban gazdag estet egyik kedvencével, az Életrevalók című francia filmmel koronázta meg.
A valóságos történeten alapuló drámai vígjáték két teljesen különböző ember barátsággá mélyülő viszonyáról szól. Philippe (Francois Cluzet), a gazdag arisztokrata egy ejtőernyős baleset következtében nyaktól lefelé teljesen megbénul, és szüksége van egy segítőre. A nehéz sorsú Drisst (Omar Sy), aki nemrég szabadult a börtönből, a segélyéhez szükséges elutasítás miatt megy el a felvételire, és nyers stílusa, szakmai alkalmatlansága ellenére megkapja az állást. A szürke mindennapok helyét a vidámság veszi át, az élettel járó keserűségek nincsenek rájuk hatással, pedig a maguk módján mindketten a társadalom kitaszítottjai. Ahogy a film eredeti címe is utal rá (Intouchables), érinthetetlenek maradnak a külvilág hatásaival szemben.
Monspart Sarolta őszintén mesélt filmválasztása okáról: „Én is nehezen dolgozom fel, hogy maratonikat futottam, aztán jött egy kullancs, valamint egy orvos, aki nem értett a betegséghez, és egy darabig a sántaságommal még a zebrán sem tudtam átmenni, mert hamarabb lett piros a lámpa. Egy kicsit ez is benne van a választásomban…” A szörnyűség ellenére azonban hálás a sorsnak: „Most azt mondom, nagyon köszönöm, hogy itt vagyok.”
Az én filmem sorozat történetében ez volt az első alkalom, amikor a vetítés végén a közönség vastapssal köszönte meg az élményt. „Monspart Sarolta igazán belevaló nő. Jó a humora és szókimondó. A film nem az én korosztályomnak készült, mégis nagyon tetszett” – méltatta a látottakat-hallottakat Nagy Tiborné Katalin, aki a tájfutóról frappánsan csak ennyit mondott: „Igazi életrevaló.”

Boussebaa Mimi