Onkentes_gesztenyefamentoket_varnak

Önkéntes gesztenyefamentőket várnak

Gerstl József, a Novotel Budapest City főkertészének hívó szavára minden ősszel önkéntesek takarítják el az avart a Gesztenyés kert sétányáról. Ennek köszönhető, hogy az utóbbi években szinte teljesen eltűnt a parkból a fákat pusztító aknázó moly. Az önkormányzat és a támogatók jóvoltából az idei, november 15-i program faültetéssel egészül ki.

„Mentsük meg a Gesztenyés kert fáit!” – immár huszonkettedik alkalommal hirdeti meg környezetvédelmi akcióját Gerstl József, a Novotel Budapest City főkertésze. Az önkéntesek minden évben nekiveselkednek – a szükséges eszközöket, védőfelszerelést a szervezők biztosítják, de aki teheti, nyugodtan magával viheti kedvenc lombseprűjét, gereblyéjét –, hogy egy délelőtt alatt megtisztítsák a lehullott lombtól a Gesztenyés kert sétányának alsó részét. Az összegyűjtött leveleket, ágakat és növényi részeket a FŐKERT Zrt. munkatársai még aznap elszállítják.
Minderre azért van szükség, mert a park növényállományának többségét kitevő fehér virágú gesztenyefa legádázabb ellensége, az aknázó moly egyedei az összegyűlő avarban vészelik át a téli, hideg időjárást. Tavasszal aztán újra elkezdik a növények károsítását, idővel pedig teljesen tönkreteszik a fákat. Áldatlan munkájuk „eredményei” a nyár közepére már elsárguló levelek és a csupasz ágak.
A több mint két évtizedes, kitartó avargyűjtés eredményeképpen szinte teljesen sikerült megszabadítani a kórokozóktól a Gesztenyés kert sétányának fáit. Igaz, ez az állapot csupán ideiglenes, hiszen ha egy-két alkalommal elmaradna az akció, a rovarok ismét elszaporodnának.
Gerstl József lapunknak elmondta, hogy a Novotel zenepavilonjánál az idén is büfével és műsorral várják az érdeklődőket. A rendezvény háziasszonya Mező Laura lesz, s fellép a Vienna Conservatorium, amelynek növendékei Gerstl József környezetvédelemről írt dalát is előadják. A szakszerű bemelegítésről Gulya István Mikey kétszeres világ- és háromszoros Európa-bajnok táncos, koreográfus, valamint a Hiphop Akadémia gondoskodik, míg a Gödöllői Kutyakiképző Sportközpont látványosnak ígérkező bemutatóval szórakoztatja a résztvevőket.
A lomb- és avargyűjtés mellett, a támogatóknak, köztük a Hegyvidéki Önkormányzatnak köszönhetően, a tavalyi évhez hasonlóan többször iskolázott, három-négy méter magas gesztenyefa-csemetéket ültetnek el. A gödröket egy héttel korábban a program állandó közreműködőjének számító budapesti Mechatronikai Szakközépiskola és Gimnázium diákjai ássák ki az iskola „Dönts!” vetélkedőjének keretében. Nagyon fontos a szakszerű előkészítés, ugyanis a facsemeték csak akkor maradnak életben, ha megfelelő környezetbe kerülnek. Az egy köbméteres gödörbe a kiásott földet fordított sorrendben kell visszatölteni – erre is figyel majd a zsűri, amely az ásás minőségét értékeli.
A tervek szerint nyolc-tíz az aknázó molynak ellenálló, rózsaszínű virágú gesztenyecsemetét ültetnek el, a fák az Alkotás utca és a szálloda garázslehajtója közötti sétányrészen kivágandó példányok helyére kerülnek. A Novotelhez tartozó fákat a FŐKERT Zrt. megbízásából a Nyugat-magyarországi Egyetem speciális műszerével mérték fel. Kiderült, hogy a huszonhatból kilenc-tíz balesetveszélyes, a törzsük erősen odvas, egy nagyobb viharban akár ki is dőlhetnek. Tartóképességük annyira meggyengült, hogy életvédelmi okokból el kell őket távolítani.
„A röntgenfelvételek egyértelműen megmutatták, hogy a fasor, sajnos, végérvényesen elöregedett. A régi fák közül még a legjobb állapotban lévőknek sincs hátra több tíz évnél” – mondta a főkertész.
A fasor megújítása érdekében tavaly ősszel ültetett hat csemete szépen fejlődik, már virágot is hoztak. „Azon dolgozunk, hogy több ütemben, de belátható időn belül először a szállodához tartozó, majd a sétány valamennyi beteg fáját kicseréljük. Ez kell ahhoz, hogy a következő száz évben egységes megjelenésű fasor díszítse a Gesztenyés kertet” – hangsúlyozta Gerstl József, hozzátéve, hogy a november 15-én 10.30-kor kezdődő idei program a park melletti parkolót is érinti, néhány fát ugyanis ott is elültetnek.

Knp.