Uj_kilato_a_Pilis_teton

Új kilátó a Pilis-tetőn

A kirándulók örömére nemrég átadták a Pilis-hegység legmagasabb pontján, a 756 méter magas Pilis-tetőn épült új kilátót, ahonnan páratlan panoráma nyílik a környékre. A pálos rend alapítójáról, Boldog Özsébről elnevezett kilátótorony felső szintjére igyekvők előtt fokozatosan tárul fel a hegycsúcs körül elterülő táj, a látogatók egymás után pillanthatják meg a Vörösvári-medencét és a Budai-hegység vonulatait.
A Boldog Özséb-kilátó egy földmérési célokat szolgáló vasbeton torony átalakításával jött létre, és fából készült lépcsősort építettek köré, a lépcsőkön a 13 méter magasan lévő, tetővel fedett látogatószintre lehet feljutni. Az új, csak a vasbeton gyűrű belsejéből megközelíthető tetőn – amit a korábbi geodéziai torony falának meghosszabbításával alakítottak ki – egy civilszervezet által működtetett meteorológiai megfigyelő- és amatőr rádióállomás műszereinek biztosítottak helyet. A kilátóépítés több mint 50 millió forintos költségét a Pilisi Parkerdő Zrt. fele-fele arányban önerőből, valamint európai pályázati forrásból fedezte.
A kilátó legkönnyebben a Két-bükkfa-nyeregtől a Z+, Z, ZΔ turistaútvonalon, valamint Pilisszentkereszt és Pilisszántó felől a P, Z, ZΔ turistaútvonalon érhető el. Mindhárom kiindulási ponton van parkolási lehetőség és távolságiautóbusz-megálló.
A Pilis-tetőn a nyolcvanas években katonai bázis működött, ennek romjai a mai napig csúfítják a környezetet. A Pilisi Parkerdő Zrt. több millió forintot fordított a terület kár- és veszélymentesítésére – lezárt öt ciszternát, összegyűjtött és elszállított több mint kétszáz köbméter szétszórt vasbeton elemekből származó törmeléket és sittet –, a teljes terület rehabilitálásához azonban ennél nagyságrendekkel nagyobb forrásokra lenne szükség. A meglévő hangárok, épületmaradványok miatt, továbbá a védett természeti értékek megóvása érdekében a kilátó csak a jelzett turistaúton közelíthető meg.

d.