Emesztesi_zavarok_es_a_Lyme-kor

Emésztési zavarok és a Lyme-kór

A Lyme-kór és a Candida-betegségek szinte ugyanazokat az emésztési zavarokat okozhatják – hívta fel a figyelmet dr. Szolnoki Lajos az Egészségesen a Hegyvidéken – Szabadegyetem októberi előadásán. A XII. kerületi természetgyógyász-háziorvos szerint a Lyme-kór kezelésekor alkalmazott antibiotikumos kúra felboríthatja a bélflóra egyensúlyát.

A Lyme-kór kiváltója az elsősorban az Ixodes ricinus kullancsfajban megtalálható Borrelia burgdorferi baktérium. Szerencsére nem mindegyik kullancs hordozza a kórokozót, ha pedig mégis, akkor sem feltétlenül fertőző a csípése, ehhez ugyanis legalább egy teljes napig a bőr alatt kell lennie. Amennyiben időben eltávolítják, nagy eséllyel elkerülhető a fertőződés – nyugtatott meg mindenkit az Egészségesen a Hegyvidéken – Szabadegyetem októberi előadásán dr. Szolnoki Lajos, aki a Lyme-kór egy kevésbé közismert következményéről, az emésztési zavarokról is szót ejtett.
A természetgyógyász-háziorvos mindenekelőtt nyomatékosította: a Hegyvidéken országos átlagban is különösen sok a Borrelia burgdorferi baktériummal fertőzött kullancs. Ezért a XII. kerületben élőknek még a saját kertjükben is fokozottan vigyázniuk kell, amibe beletartozik, hogy tilos megfogni a házak között vadászó sünöket. Ezek ugyanis, bár valóban kedves állatok, szinte kivétel nélkül tele vannak kullancsokkal, így jó eséllyel már fertőzöttek, vagy megtelepedett rajtuk legalább egy fertőzött rovar.
A Lyme-kórt sok esetben későn fedezik fel. Ennek oka, hogy a tünetek többsége rejtőzködő természetű vagy általános. Ezért csak akkor merül fel a kór lehetősége, amikor súlyosbodik a beteg állapota. Tipikus tünetek ugyanakkor a szúrás helyét jelző, erőteljes vörös folt, az ezen kívül kialakuló, kokárda alakú elszíneződés, valamint az ízületi és az izomfájdalmak.
Mivel a bakteriális eredetű Lyme-kórt nem lehet oltással megelőzni vagy gyógyítani, kezelésére kizárólag antibiotikumos kúrával nyílik lehetőség. Nem létezik pontos protokoll, mindig az orvos dönti el, milyen gyógyszeres terápiát alkalmaz.
Az antibiotikumok miatt károsodik a bélflóra, ezen keresztül pedig a vastagbél. Hasi fájdalmak, rossz közérzet, emésztési zavarok jelentkezhetnek. További panaszokat okoz, hogy kiszabadulnak a szervezetben megtelepedő gombák mikotoxinjai, ezek pedig más kellemetlen tüneteket, a többi között hátfájást okozhatnak. Ebből indulnak ki a szintén jellegzetes, EKG-val nem igazolható szív- és érrendszeri problémák.
Megfigyelték, hogy a Lyme-kóros és a candidás betegek esetében a vitamin- és ásványianyag-hiány mellett szinte ugyanazok az emésztési zavarok alakulnak ki. A tapasztalatok szerint a betegek övszerűen meghíznak, az ilyenkor előírt diéta hatására azonban ettől az úszógumitól szerencsére gyorsan meg lehet szabadulni. Mint dr. Szolnoki Lajos kiemelte, a Candida gomba alkohollá alakítja a cukrokat, ami önmagában kellemes lenne, azonban a folyamat során szintén felszabaduló és a hólyagba, az izmokba is eljutó hangyasav hatása már korántsem az.
A természetgyógyász-háziorvos még egy fontos tudnivalóra felhívta a figyelmet: a tapasztalatok szerint minden onkológiai beteg gombás, de nem minden gombás beteg rákos, ezért is kell komolyan venni a gombák jelenlétét. A bélflóra egyensúlyának felbomlása miatt elszaporodó gombák mellett bélfalgyulladás és táplálékallergia alakul ki, ez utóbbit a vérből is meg lehet állapítani.
Ha bebizonyosodik a gombafertőzés, el kell hagyni az étrendből az édességeket, a mézet, az édes gyümölcsöket, például a dinnyét és a szőlőt, valamint az alkoholt, míg a nemi érintkezéshez mindig óvszert kell használni. A betartott diéta hozadéka a gombátlanításon kívül, hogy beállítja a megfelelő testsúlyt.
Bélprobléma esetén soha ne együnk importált borsót, mert az valószínűleg genetikailag módosított – javasolta Szolnoki Lajos. A szakember elmondta, azt tapasztalja, hogy a gombás betegeknek számos panaszuk van, fáradtak, gyengék, nincs energiájuk, sokat betegeskednek, miközben a külvilág lustának, hipochondernek tartja őket.
Mivel a gombának mindenképpen szüksége van melegre, nedvességre és sötétre, ezért gyakorta jelentkezik a lábujjak között. Ebben az esetben nem szabad fürdeni, csak zuhanyozni, majd a lábujjak közti területet hajszárítóval kell megszárítani, és a már kialakult gombásodást Canesten kenőccsel kezelni.
Szükséges a cipők gombamentesítése is! Ehhez egy napra formalinos vattát kell tenni a lábbelikbe – szigorúan szabad térben, hiszen a formalin gőze mérgező –, ezt követően pedig 72 órán át szellőztetni azokat. A zoknikat és a fehérneműt ezzel a módszerrel nem lehet kezelni, ezeket a ruhadarabokat sajnos ki kell dobni.

Knp.